ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
12 березня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
суддів: Григор’євої Л.І.,
Балюка М.І., Барсукової В.М., -
розглянувши у попередньому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про відшкодування майнової та моральної шкоди за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Оболонського районного суду м. Києва від 15 вересня 2009 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 3 грудня 2009 року,
встановила:
У травні 2009 року позивач звернувся до суду із зазначеним позовом, мотивуючи його тим, що 26 грудня 2008 року о 8 годині 50 хвилин з вини відповідача, який керував автомобілем "ДЕУ", номерний знак НОМЕР_1, відбулося зіткнення з його автомобілем марки "ВАЗ", номерний знак НОМЕР_2. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди його автомобіль отримав механічні пошкодження, які відповідно до висновку експертизи складають 50 569 грн. 12 коп. Зазначав, що страховою компанією "Дженерал Гарант" йому було виплачено 25 500 грн. майнової шкоди, решту суми майнової шкоди відповідач відшкодовувати в добровільному порядку не бажає. Просив стягнути з відповідача майнову шкоду в сумі 25 069 грн. 12 коп., моральну шкоду в сумі 10 тис. грн., 858 грн. витрат на оплату висновку експерта, 250 грн. витрат на оплату послуг евакуатора. 150 грн. витрат на оплату послуг нотаріуса, 259 грн. судового збору та 250 грн. витрат на оплату інформаційно-технічного забезпечення розгляду справи.
Рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 15 вересня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 3 грудня 2009 року, позов задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 2 860 грн. 98 коп. майнової шкоди, 858 грн. витрат за проведення експертизи, 262 грн. за послуги евакуатора, 2 тис. грн. моральної шкоди та 497 грн. 31 коп. судових витрат.
У поданій до Верховного Суду України касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати судові рішення та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду, чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки доводи касаційної скарги та матеріали справи не дають підстав для висновку про порушення судами норм матеріального або процесуального права, а отже, відсутні передбачені ст. ст. 338 - 341 ЦПК України підстави для скасування вказаних судових рішень, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. ст. 331, 332, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
ухвалила:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення Оболонського районного суду м. Києва від 15 вересня 2009 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 3 грудня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Л.І. Григор’єва М.І. Балюк В.М. Барсукова