ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
11 березня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України у складі :
Левченка Є.Ф., Охрімчук Л.І., Сеніна Ю.Л.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, відкритого акціонерного товариства "Донецькобленерго" про захист гідності та честі, відшкодування матеріальної та моральної шкоди,
в с т а н о в и л а :
У березні 2009 року ОСОБА_4 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що відповідачі поширили про нього та про його батька ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, недостовірну інформацію, оскільки працівник Макіївського РЕМ ОСОБА_5 сфальсифікував і незаконно склав акти від 6 жовтня 2005 року та від 8 жовтня 2005 року про самовільне підключення до мережі електропостачання, вчинене ОСОБА_6 та особою на прізвище ОСОБА_6 без ініціалів, й повідомив керівництво про вчинення ним, позивачем, і ОСОБА_6 самовільного підключення, незаконні дії відповідачів і поширення недостовірної інформації порочать його, позивача, та ОСОБА_6 гідність і честь, йому завдана матеріальна та моральна шкода.
Позивач просив зобов’язати ОСОБА_5 спростувати недостовірну інформацію, поширену про нього та ОСОБА_6, стягнути з відповідачів солідарно 30 грн. на відшкодування матеріальної шкоди та 1 млн. грн. за завдану моральну шкоду.
Рішенням Центрально-Міського районного суду м. Макіївки від 19 червня 2009 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 11 листопада 2009 року, в задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 просить скасувати ухвалені в справі судові рішення та ухвалити нове рішення, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Доводи скарги та матеріали витребуваної справи не дають підстав для висновку, що судами при розгляді справи допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які передбачені ст. ст. 338 - 341 ЦПК України як підстави для скасування рішень.
Згідно з ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, а тому доводи касаційної скарги в цій частині не можуть бути визнані як підстава для призначення справи до судового розгляду.
Оскаржувані судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Керуючись ст. ст. 332, 336 ЦПК України, колегія суддів Cудової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити, рішення Центрально-Міського районного суду м. Макіївки від 19 червня 2009 року та ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 11 листопада 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді Верховного Суду України: Є.Ф. Левченко Л.І. Охрімчук Ю.Л. Сенін