ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
10 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Лященко Н.П.,
Перепічая В.С.,
Костенка А.В.,
Пшонки М.П.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за скаргою приватного підприємства "Могучий" на неправомірні дії державного виконавця відділу державної виконавчої служби (далі - ВДВС) Мелітопольського міськрайонного управління юстиції Запорізької області на постанову про накладення штрафу за касаційною скаргою ВДВС Мелітопольського міськрайонного управління юстиції Запорізької області на ухвалу Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 23 січня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 4 березня 2009 року,
в с т а н о в и л а :
У грудні 2008 року приватне підприємство "Могучий" (далі – ПП "Могучий") звернулося до суду зі скаргою на дії державного виконавця ВДВС Мелітопольського міськрайонного управління юстиції Запорізької області.
Зазначало, що на виконанні державного виконавця знаходиться виконавчий лист, яким зобов’язано ПП "Могучий" передати ОСОБА_6 земельну ділянку. 6 грудня 2008 року підприємство отримало дві постанови державного виконавця від 1 грудня 2008 року, однією з яких ПП "Могучий" надавався строк до 7 грудня 2008 року для передачі ОСОБА_6 земельної ділянки, а іншою - на ПП "Могучий" накладено штраф у розмірі 510 грн. за невиконання рішення суду.
Посилаючись на те, що постанову про накладення штрафу винесено одночасно з установленням строку для виконання рішення суду, чим фактично позбавлено можливості його виконати в установлений державним виконавцем строк, ПП "Могучий" просило визнати дії державного виконавця щодо накладення штрафу неправомірними та зобов’язати його скасувати зазначену постанову.
Ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 23 січня 2009 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 4 березня 2009 року, скаргу ПП "Могучий" задоволено. Визнано неправомірною та скасовано постанову державного виконавця ВДВС Мелітопольського міськрайонного управління юстиції від 1 грудня 2008 року про накладення штрафу в розмірі 510 грн.
У касаційній скарзі ВДВС Мелітопольського міськрайонного управління юстиції Запорізької області просить скасувати постановлені у справі ухвали, посилаючись на порушення судами норм матеріального й процесуального права, та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні скарги.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Постановляючи ухвалу про задоволення скарги, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й суд апеляційної інстанції, виходив із того, що постанова про накладення штрафу на ПП "Могучий" винесена державним виконавцем одночасно з постановою про встановлення строку для виконання рішення суду, чим позбавлено можливості боржника його виконати в зазначений державним виконавцем строк, що є порушенням ч. 1 ст. 87 Закону України "Про виконавче провадження".
Однак з таким висновком погодитися не можна.
Відповідно до ч. 2 ст. 24 та ч. 1 ст. 76 Закону України "Про виконавче провадження" державний виконавець після відкриття виконавчого провадження по виконавчому документу, який зобов’язує боржника вчинити певні дії, встановлює строк для добровільного виконання рішення. Згідно із ч. 2 ст. 76 Закону України "Про виконавче провадження" у разі невиконання без поважних причин цих вимог державний виконавець застосовує до боржника штрафні санкції.
Судом установлено, що 24 січня 2008 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, якою встановлено строк до 31 січня 2008 року для добровільного виконання ПП "Могучий" виконавчого документа та попереджено про наслідки невиконання рішення в добровільному порядку.
Суд на зазначене уваги не звернув, оцінки цій обставині не дав, хоча це має суттєве значення для правильного вирішення справи, та дійшов передчасного висновку про задоволення скарги ПП "Могучий" на дії державного виконавця.
За таких обставин ухвалені у справі судові рішення слід скасувати та на підставі п. 2 ст. 442 ЦПК України справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 342, 344 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу відділу державної виконавчої служби Мелітопольського міськрайонного управління юстиції Запорізької області задовольнити частково.
Ухвалу Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 23 січня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 4 березня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
А.В. Костенко
Н.П. Лященко
В.С. Перепічай
М.П. Пшонка