У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
10 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Григор'євої Л.І.,
суддів: Барсукової В.М., Данчука В.Г.,
Гуменюка В.І. Косенка В.Й.,-
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Український промисловий банк" до ОСОБА_3, приватного підприємства "П.В.Д. Консалтінг" про стягнення суми заборгованості за кредитним договором за касаційною скаргою ОСОБА_3 на ухвалу апеляційного суду м. Києва від 17 листопада 2009 року,
встановила:
У лютому 2009 року товариство з обмеженою відповідальністю "Український промисловий банк" (далі – ТОВ "Укрпромбанк") звернулося до суду із зазначеним позовом, мотивуючи вимоги тим, що 4 серпня 2008 року уклало з приватним підприємством "П.В.Д. Консалтінг" (далі – ПП "П.В.Д. Консалтінг") кредитний договір № 62/КВ-08, відповідно до якого надало відповідачу кредит у сумі 240 800 грн., зі сплатою 22 % річних у гривнях, 15 % у доларах США та 14 % у євро. Відповідно до п. 4.4 кредитного договору повернення кредиту здійснюється щомісяця з 28 числа до останнього робочого дня поточного місяця на рахунок ТОВ "Укрпромбанк".
В забезпечення зобов’язання за кредитним договором уклало 4 серпня 2008 року з ОСОБА_3 договір поруки № 62/Zпор-08, за яким остання виступає поручителем перед позивачем за виконання ПП "П.В.Д. Консалтінг" зобов’язань, передбачених кредитним договором.
Указувало, що відповідач у порушення кредитного договору зобов’язання не виконав. Просило стягнути з відповідачів солідарно заборгованість за кредитним договором у сумі 241 568 грн. 63 коп., судовий збір у сумі 1 700 грн., витрати на оплату інформаційно-технічного забезпечення розгляду справи в сумі 30 грн.
Рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 11 серпня 2009 року позов задоволено.
Ухвалою апеляційного суду м. Києва від 17 листопада 2009 року в задоволенні заяви ОСОБА_3 про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції відмовлено, апеляційну скаргу залишено без розгляду.
У поданій до Верховного Суду України касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати ухвалу апеляційного суду та передати справу на новий розгляд до апеляційного суду, посилаючись на порушення апеляційним судом норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
З матеріалів справи вбачається, що 11 серпня 2009 року проголошено вступну та резолютивну частину рішення (а.с. 100), однак у справі відсутній журнал судового засідання від 11 серпня 2009 року.
Разом з тим зі змісту рішення суду вбачається, що відповідачі: ПП "П.В.Д. Консалтінг" та ОСОБА_3 – у судовому засіданні були відсутні (а.с 101).
Відповідно до ч. 3 ст. 222 ЦПК України особам, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, копії судового рішення надсилаються протягом п'яти днів з дня проголошення рішення рекомендованим листом з повідомленням про вручення.
Відмовляючи ж у задоволенні заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції, апеляційний суд не врахував факт недодержання судом першої інстанції вимог ч. 3 ст. 222 ЦПК України, що є підставою для поновлення строку на його оскарження, оскільки в матеріалах справи відсутні дані про виконання цих вимог.
Апеляційний суд на зазначене уваги не звернув, тому ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею питання про прийняття апеляційної скарги на новий апеляційний розгляд.
Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
ухвалила:
Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити.
Ухвалу апеляційного суду м. Києва від 17 листопада 2009 року скасувати, передати питання про прийняття апеляційної скарги на новий розгляд до апеляційного суду м. Києва.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І. Григор’єва Судді: В.М. Барсукова В.І. Гуменюк В.Г. Данчук В.Й. Косенко