ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
10 березня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Гуменюка В.І.,
суддів:
за участю прокурора:
Балюка М.І., Данчука В.Г., Барсукової В.М., Косенка В.Й., Олексюк О.Б.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом прокурора Богуславського району Київської області, який діє в інтересах держави в особі Вільховецької сільської ради Богуславського району Київської області, до ОСОБА_7 про визнання державного акта на право приватної власності на землю недійсним та повернення земельної ділянки у комунальну власність за касаційною скаргою ОСОБА_7 на рішення Богуславського районного суду Київської області від 16 травня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 19 серпня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2007 року прокурор Богуславського району Київської області, який діє в інтересах держави в особі Вільховецької сільської ради Богуславського району Київської області звернувся із зазначеним позовом, посилаючись на те, що прокуратурою Богуславського району проведено перевірку стану додержання вимог законодавства на території Вільховецької сільської ради Богуславського району Київської області, під час якої було встановлено, що 14 травня 1999 року ОСОБА_7 отримала державний акт на право приватної власності на землю площею 0,21 га для будівництва дачного будинку та під садівництво, який був виданий головою сільської ради ОСОБА_8 Станом на 14 травня 1999 року ОСОБА_8 не обіймала посаду голови сільської ради, зазначений акт не підписувала та не видавала. Відповідно до рішення сесії Вільховецької сільської ради Богуславського району Київської області від 27 квітня 1999 року обов’язки Вільховецького сільського голови з 27 квітня 1997 року до 25 липня 1999 року виконувала ОСОБА_9 Ураховуючи викладене, прокурор Богуславського району Київської області, який діє в інтересах держави в особі Вільховецької сільської ради Богуславського району Київської області, просив задовольнити їх позовні вимоги та визнати недійсним державний акт на право приватної власності на землю і повернути земельну ділянку в комунальну власність сільської ради.
рішенням Богуславського районного суду Київської області від 16 травня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Київської області від 19 серпня 2009 року, позов задоволено. Визнано недійсним державний акт серії КВ без номера від 14 травня 1999 року на право приватної власності на землю, виданий на ім’я ОСОБА_7 Зобов’язано ОСОБА_7 повернути у комунальну власність сільської ради земельну ділянку площею 0,21 г, одержану відповідно до державного акта на право приватної власності на землю серії КВ без номера від 14 травня 1999 року, нормативна грошова оцінка якої становить 39 312 грн.
У касаційній скарзі ОСОБА_7 просить скасувати ухвалені у справі судові рішення та ухвалити рішення, яким у задоволенні позову відмовити, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення судом норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи позовні вимоги прокурора Богуславського району Київської області, який діє в інтересах держави в особі Вільховецької сільської ради Богуславського району Київської області, та визнаючи недійсним державний акт серії КВ без номера від 14 травня 1999 року на право приватної власності на землю, виданий на ім’я ОСОБА_7, і зобов’язуючи останню повернути у комунальну власність сільської ради спірну земельну ділянку площею 0,21 га, суд першої інстанції, з яким погодився і суд апеляційної інстанції, виходив з того, що державний акт на право приватної власності на землю видано з порушенням вимог закону, а ОСОБА_7 у встановленому законом порядку не набула права власності на земельну ділянку, яка розташована за адресою: Київська область, Богуславський район, с. Калинівка.
Проте з такими висновками суду погодитися не можна.
Відповідно до статті 17 ЗК України, який діяв на момент виникнення спірних правовідносин, передача земельних ділянок у приватну власність провадиться Радами народних депутатів, на території яких розташовані земельні ділянки, на підставі відповідного рішення Ради народних депутатів.
Право власності на землю виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі і одержання документа, що посвідчує це право. Право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними Радами народних депутатів (статті 22, 23 ЗК України, який діяв на момент виникнення спірних правовідносин).
Установлено, що рішенням Вільховецької сільської Ради народних депутатів Богуславського району Київської області від 28 січня 1994 року ОСОБА_7 надано у приватну власність земельну ділянку, площею 0,25 га.
Статтями 17, 19 ЗК України, який діяв на час виникнення спірних правовідносин, передбачено, що вся робота щодо організації видачі державного акту на право власності на землю у тому числі і роботи щодо підготовки проектної документації покладається на Ради народних депутатів, на території яких розташовані земельні ділянки.
Особа, яка бажає отримати у власність земельну ділянку, повинна подати до Ради народних депутатів, на території яких розташовані земельні ділянки, лише заяву.
ОСОБА_7 було подано заяву про бажання отримати у власність земельну ділянку.
14 травня 1999 року відповідачці видано державний акт на право приватної власності на землю, який зареєстровано у книзі записів реєстрації державних актів Вільховецької сільської ради Богуславського району Київської області за № 4 від 14 травня 1999 року.
Отже, при отриманні у власність земельної ділянки та державного акта на право приватної власності на землю ОСОБА_7 діяла у відповідності із діючим на той час законодавством, а тому підстави для визнання недійсним державного акта на право приватної власності на землю відсутні.
За таких обставин, вважати ухвалені у справі рішення обґрунтованими немає підстав.
Згідно з вимогами статті 341 ЦПК України суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення і ухвалити нове рішення або змінити рішення, якщо застосовано закон, який не поширюється на ці правовідносини, чи не застосовано закон, який підлягав застосуванню.
Судом повно досліджено обставини справи, проте зібраним доказам дана помилкова оцінка.
Позивач, заявляючи вимоги, не навів обґрунтованих мотивів порушення його прав і підстав для захисту його інтересів.
Судова колегія дійшла висновку про те, що права Вільховецької сільської ради Богуславського району Київської області, за захистом яких в її інтересах звернувся до суду прокурор Богуславського району Київської області, діями відповідача не порушені.
Ураховуючи викладене, на підставі норм ЗК України (1990 року) (561-12) , Цивільного процесуального кодексу України (1618-15) , рішення Богуславського районного суду Київської області від 16 травня 2008 року та ухвала апеляційного суду Київської області від 19 серпня 2009 року підлягають скасуванню, з ухваленням рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.
Керуючись статтями 336, 341, 344, 346 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України,
в и р і ш и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_7 задовольнити.
рішення Богуславського районного суду Київської області від 16 травня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 19 серпня 2009 року скасувати.
У задоволенні позову прокурора Богуславського району Київської області, який діє в інтересах держави в особі Вільховецької сільської ради Богуславського району Київської області, до ОСОБА_7 про визнання державного акта на право приватної власності на землю недійсним та повернення земельної ділянки у комунальну власність відмовити.
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
В.І. Гуменюк
М.І. Балюк
В.М. Барсукова
В.Г. Данчук
В.Й. Косенко