ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
5 березня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Луспеника Д.Д., Балюка М.І., Барсукової В.М.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів за касаційними скаргами першого заступника прокурора Хмельницької області та ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Хмельницької області від 21 жовтня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2009 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_5 про позбавлення її батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, та стягнення аліментів на утримання останньої, посилаючись на те, що вона опікується дитиною, яку відповідачка покинула їй зразу ж після народження та будь-якої участі у її вихованні і утриманні не несе.
Рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 31 серпня 2009 року позов задоволено. Позбавлено ОСОБА_5 батьківських прав відносно її неповнолітньої дитини ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1. Передано дитину під опіку ОСОБА_4 Стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 аліменти на утримання дитини в розмірі ? частини усіх видів її доходів щомісячно, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 3 червня 2009 року до досягнення дитиною повноліття. Розподілено судові витрати.
Рішенням апеляційного суду Хмельницької області від 21 жовтня 2009 року рішення місцевого суду скасовано та ухвалено нове, яким у задоволенні позову відмовлено.
У касаційних скаргах перший заступник прокурора Хмельницької області та ОСОБА_4, посилаючись на порушення судом норм матеріального й процесуального права, просять рішення апеляційного суду скасувати та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Касаційні скарги підлягають відхиленню з таких підстав.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Згідно зі ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Установлено й це вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалено з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарг цих висновків суду не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов’язкового скасування судового рішення.
Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційні скарги першого заступника прокурора Хмельницької області та ОСОБА_4 відхилити.
Рішення апеляційного суду Хмельницької області від 21 жовтня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Д.Д. Луспеник М.І. Балюк В.М. Барсукова