ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
3 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого Яреми А.Г.,
суддів: Левченка Є.Ф., Лихути Л.М.,
Охрімчук Л.І., Сеніна Ю.Л.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом відкритого акціонерного товариства (далі – ВАТ) "Мелітопольгаз" до ОСОБА_3, ОСОБА_4, треті особи – управління праці та соціального захисту населення Мелітопольської районної державної адміністрації, контрольно-ревізійний відділ в м. Мелітополі та Мелітопольському районі, про стягнення суми заборгованості з оплати спожитого газу,
в с т а н о в и л а :
У жовтні 2008 року ВАТ "Мелітопольгаз" звернулося до суду із зазначеним позовом до ОСОБА_3, посилаючись на те, що відповідач користується послугами з газопостачання, які надає йому товариство згідно укладеного між ними договору, однак плату за спожитий газ він вносить несвоєчасно й станом на 10 жовтня 2008 року заборгував ВАТ "Мелітопольгаз" 861 грн. 25 коп.
Судом до участі в справі як відповідача залучено ОСОБА_4, як третіх осіб залучено управління праці та соціального захисту населення Мелітопольської районної державної адміністрації, контрольно-ревізійний відділ в м. Мелітополі та Мелітопольському районі.
Рішенням Мелітопольського міськрайонного суду від 14 серпня 2009 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Запорізької області від 20 жовтня 2009 року, позов задоволено.
У касаційній скарзі ОСОБА_3, ОСОБА_4 просять скасувати ухвалені в справі судові рішення та постановити нове рішення, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.
Судом установлено, що відповідачі є власниками будинку АДРЕСА_1. 9 червня 2006 року між ВАТ "Мелітопольгаз" та ОСОБА_3 укладено договір про надання послуг з газопостачання за адресою зазначеного будинку, відповідно до умов якого ОСОБА_3 зобов’язаний щомісячно з 25 до 30 (31) числа поточного місяця повідомляти показники лічильника та здійснювати оплату спожитого газу в термін до 10 числа наступного місяця.
Також установлено, що ОСОБА_3 є учасником бойових дій, відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) має пільгу – 75% знижку з оплати спожитого газу, й внесений до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, в зв’язку з цим управління праці та соціального захисту населення Мелітопольської районної державної адміністрації за наданими ВАТ "Мелітопольгаз" розрахунками проводить компенсацію товариству за надану пільгу ОСОБА_3
Задовольняючи позов, суд виходив із того, що ОСОБА_3 порушив умови договору про надання послуг із газопостачання в частині повідомлення ВАТ "Мелітопольгаз" показів лічильника та строку внесення плати за спожитий газ, тому саме відповідачі зобов’язані сплатити позивачу нараховану заборгованість у розмірі 861 грн. 25 коп.
Проте з такими висновками суду погодитися не можна.
Відповідно до пункту 5 частини першої статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" учасникам бойових дій надається така пільга – 75-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.
Згідно з пунктом 6 постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 1994 року № 94 "Про порядок надання пільг, передбачених Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (94-94-п) витрати державних органів, органів місцевого і регіонального самоврядування, підприємств, установ і організацій (далі - організації), пов'язані з наданням пільг, передбачених Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) , покриваються місцевими фінансовими органами на підставі розрахунків, поданих організаціями, шляхом перерахування коштів на їх рахунки в установах банків. Пільги, передбачені зазначеним Законом, надаються організаціями за рахунок власних коштів з наступним відшкодуванням їх з бюджету за встановленими нормами у погоджені з фінансовими органами терміни.
Пунктом 1 Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 (117-2003-п) , передбачено, що Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги (далі - Реєстр), - автоматизований банк даних, створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно із законами України (далі - пільговики).
Відповідно до пункту 10 цього Положення підприємства та організації, що надають послуги, щомісяця до 25 числа подають уповноваженому органу на паперових та електронних носіях розрахунки щодо вартості послуг, наданих пільговикам у минулому місяці, згідно з формою "2-пільга".
За таких обставин передбачена учаснику бойових дій пільга надається йому за рахунок підприємства чи організації, що надає послугу, відповідно й розмір щомісячної оплати спожитих послуг, що сплачується безпосередньо пільговиком, зменшується на розмір пільги.
У таких випадках підприємство чи організація, що надає послугу, набуває права на відшкодування пільги з бюджету в передбаченому відповідними нормативно-правовими актами порядку.
При цьому ні законом, ні укладеним між ОСОБА_3 і ВАТ "Мелітопольгаз" договором не передбачено, що в разі несвоєчасної оплати пільговиком спожитих послуг у розмірі, визначеному з урахуванням пільги, він позбавляється права на таку пільгу та зобов’язаний оплачувати спожиті послуги в повному обсязі.
За загальним правилом заборгованість із оплати послуг виникає в тому разі, коли споживач не вносить плати в тому розмірі, в якому він зобов’язаний її вносити.
Суд у порушення вимог статей 214, 215 ЦПК України на зазначене уваги не звернув, у достатньому обсязі не визначився із характером спірних правовідносин та правовою нормою, що підлягає застосуванню, встановив, що відповідачі мають пільгу з оплати спожитого газу, проте не з’ясував та не зазначив у рішенні в якому розмірі з урахуванням пільги відповідачі були зобов’язані вносити ВАТ "Мелітопольгаз" плату за спожитий газ, чи внесли вони таку плату, а відтак не визначився з тим чи мають ОСОБА_3, ОСОБА_4 заборгованість із оплати послуг і безпідставно поклав на них обов’язок по оплаті ВАТ "Мелітопольгаз" спожитого газу без урахування пільги.
Апеляційний суд на зазначене уваги не звернув, у порушення вимог статей 303, 315 ЦПК України у достатній мірі не перевірив доводів апеляційної скарги, в ухвалі не зазначив конкретні обставини й факти, що спростовують такі доводи, і залишив рішення суду першої інстанції без змін.
За таких обставин ухвалені в справі судові рішення підлягають скасуванню із передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції з підстав, передбачених частиною другою статті 338 ЦПК України.
Керуючись статтею 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3, ОСОБА_4 задовольнити частково.
Рішення Мелітопольського міськрайонного суду від 14 серпня 2009 року та ухвалу Апеляційного суду Запорізької області від 20 жовтня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий А.Г. Ярема Судді: Є.Ф. Левченко Л.М. Лихута Л.І. Охрімчук Ю.Л. Сенін