ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
і м е н е м у к р а ї н и
3 березня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Жайворонок Т.Є., Лященко Н.П.,
Костенка А.В., Пшонки М.П.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом відкритого акціонерного товариства "Універсал Банк" (далі – ТOB "Універсал Банк") до ОСОБА_3, товариства з обмеженою відповідальністю "Енергоінтеграція – України" (далі – TOB "Енергоінтеграція – України"), товариства з обмеженою відповідальністю "Крок-K" (далі – TOB "Крок-K") про стягнення заборгованості за кредитним договором за касаційною скаргою TOB "Крок-K" на ухвалу судці апеляційного суду Вінницької області від 21 серпня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У січні 2009 року TOB "Універсал Банк" звернулося до суду з позовом, в якому просило стягнуто солідарно з ОСОБА_3, TOB "Енергоінтеграція –України" та TOB "Крок-К" 252 232 грн. 42 коп. заборгованості за кредитним договором № 15/04/626к-07 від 26 липня 2007 року.
Рішенням Ленінського районного суду м. Вінниці від 15 липня 2009 року позов TOB "Універсал Банк" задоволено.
TOB "Крок-K", не погоджуючись з ухваленим рішенням, звернулося до апеляційного суду зі скаргою.
Ухвалою судці апеляційного суду Вінницької області від 21 серпня 2009 року апеляційну скаргу TOB "Крок-K" залишено без розгляду.
У касаційній скарзі TOB "Крок-K" ставиться питання про скасування ухвали судді апеляційного суду з підстав порушення норм процесуального права з передачею справи на розгляд до суду апеляційної інстанції.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Залишаючи апеляційну скаргу TOB "Крок-K" на рішення Ленінського районного суду м. Вінниці від 15 липня 2009 року без розгляду, суддя апеляційного суду виходив із того, що, подавши заяву про апеляційне оскарження рішення 24 липня 2009 року, заявник апеляційну скаргу подав тільки 17 серпня 2009 року, тобто з пропущенням двадцятиденного строку, установленого ст. 294 ЦПК України.
З таким висновком погодитися не можна, оскільки він суперечить обставинам справи та нормам ст. 69, ч. 6 ст. 70, ч. 1 ст. 294 ЦПК України.
Згідно із ч. 1 ст. 294 ЦПК України заяву про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.
Відповідно до ч. 6 ст. 70 ЦПК України строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв'язку.
З матеріалів справи та доводів касаційної скарги вбачається, що TOB "Крок-К" не пропустило встановлений ст. 294 ЦПК України строк на подання апеляційної скарги, оскільки апеляційна скарга була здана на пошту вчасно – 13 серпня 2009 року, що підтверджується поштовим конвертом (а.с. 150) та доданим до касаційної скарги касовим чеком № 2189 від 13 серпня 2009 року.
У зв'язку з викладеним не було підстав залишати апеляційну скаргу без розгляду, а тому оскаржувана ухвала підлягає скасуванню як така, що постановлена з порушенням норм процесуального права.
Керуючись ст. 342 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
ухвалила:
Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Крок-К" задовольнити.
Ухвалу судді апеляційного суду Вінницької області від 21 серпня 2009 року скасувати.
Справу передати до апеляційного суду для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю "Крок-К" на рішення Ленінського районного суду м. Вінниці від 15 липня 2009 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк
Судді: Т.Є. Жайворонок
А.В. Костенко
Н.П. Лященко
М.П. Пшонка