ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
3 березня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Гнатенка А.В.,
суддів: Барсукової В.М., Косенка В.Й.,
Данчука В.Г., Луспеника Д.Д., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом прокурора Сахновщинського району Харківської області в інтересах ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрний дім ім. Горького" про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним,
в с т а н о в и л а:
У березні 2009 року прокурор Сахновщинського району Харківської області звернувся до суду з позовом в інтересах ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрний дім ім. Горького" (далі - ТОВ "Аграрний дім ім. Горького") про визнання договору оренди земельної ділянки неукладеним, посилаючись на те, що 5 вересня 2006 року між ОСОБА_3 та ТОВ "Аграрний дім ім. Горького" укладено договір оренди належної ОСОБА_3 земельної ділянки площею 6,7115 га, розташованої на території Шевченківської сільської ради Сахновщинського району Харківської області строком на 10 років.
Однак станом на березень 2009 року цей договір в установленому законом порядку зареєстрований не був, що є порушенням вимог земельного законодавства.
У подальшому, уточнивши позовні вимоги, прокурор просив визнати договір оренди земельної ділянки недійсним.
рішенням Сахновщинського районного суду Харківської області від 24 квітня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Харківської області від 23 червня 2009 року, позов задоволено. Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки, укладений 5 вересня 2006 року між ОСОБА_3 та ТОВ "Аграрний дім ім. Горького". Зобов’язано ТОВ "Аграрний дім ім. Горького" повернути земельну ділянку ОСОБА_3 Вирішено питання розподілу судових витрат.
У касаційній скарзі ТОВ "Аграрний дім ім. Горького" просить зазначені судові рішення скасувати, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, та ухвалити нове рішення про відмову в позові.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з’ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Районний суд, задовольняючи позов, виходив із того, що, хоча договір оренди фактично був укладений, однак у встановленому законом порядку не зареєстрований, а тому не набрав чинності. У зв’язку з цим відповідач повинен повернути власниці її земельну ділянку, якою він безпідставно користувався протягом тривалого часу.
Проте з таким висновком суду погодитися не можна.
З матеріалів справи вбачається, що 5 вересня 2006 року між ОСОБА_3 та ТОВ "Аграрний дім ім. Горького" укладено договір оренди належної ОСОБА_3 земельної ділянки площею 6,7115 га строком на 10 років (а.с. 7).
У серпні 2008 року ОСОБА_3 звернулася до керівництва ТОВ "Аграрний дім ім. Горького" з проханням не проводити державну реєстрацію договору оренди (а.с. 28).
Станом на березень 2009 року цей договір в установленому законом порядку зареєстрований не був (а.с. 12).
Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі підлягає державній реєстрації і на підставі ч. 1 ст. 210, ч. 3 ст. 640 ЦК України, ч. 2 ст. 125 ЗК України та ст. 18 Закону України "Про оренду землі" є укладеним з моменту такої реєстрації.
Порядок державної реєстрації договорів оренди землі затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1998 року № 2073 (2073-98-п) , а відповідно до Указу Президента України від 17 лютого 2003 року "Про заходи щодо створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру" (134/2003) , який в силу ст. 106 Конституції України є обов’язковим до виконання на території України, на Державний комітет України по земельним ресурсам покладено обов’язок щодо здійснення у складі державного земельного кадастру реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них, договорів оренди земельних ділянок. Договір оренди землі між сторонами у державному підприємстві "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельним ресурсам" не зареєстрований, що ними не оспорюється.
Таким чином, не будучи зареєстрованим у встановленому законом порядку договір не є укладеним. Суд же визнав договір недійсним.
У той же час, недійсним може бути визнано лише укладений договір. У разі, якщо на виконання юридично ще не укладеного договору стороною передчасно передано майно, між сторонами виникають правовідносини внаслідок набуття, збереження майна без достатньої правової підстави (ст.ст. 1212- 1215 ЦК України).
Оскільки суд, ухвалюючи рішення, допустив порушення норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а апеляційний суд на зазначене уваги не звернув, відповідно до ст. 341 ЦПК України рішення суду першої інстанції та ухвала апеляційного суду підлягають скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову в позові.
Керуючись ст. ст. 336, 341 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
в и р і ш и л а :
Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрний дім ім. Горького" задовольнити.
рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 24 квітня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Харківської області від 23 червня 2009 року скасувати.
Ухвалити нове рішення, яким в задоволенні позову прокурора Сахновщинського району Харківської області в інтересах ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрний дім ім. Горького" про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним відмовити.
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий А.В. Гнатенко Судді: В.М. Барсукова В.Г. Данчук В.Й. Косенко Д.Д. Луспеник