ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
3 березня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого Яреми А.Г.,
суддів: Левченка Є.Ф., Лихути Л.М.,
Охрімчук Л.І., Сеніна Ю.Л.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом відкритого акціонерного товариства "Черкаське хімволокно" в інтересах відокремленого підрозділу "Черкаська ТЕЦ" до ОСОБА_3 про стягнення боргу за спожиту електричну енергію,
в с т а н о в и л а :
У листопаді 2008 року відкрите акціонерне товариство "Черкаське хімволокно" в інтересах відокремленого підрозділу "Черкаська ТЕЦ" (далі –ВАТ "Черкаське хімволокно" в інтересах ВП "Черкаська ТЕЦ") звернулося до суду з позовом до ОСОБА_3 про стягнення боргу за спожиту електричну енергію.
Позивач зазначав, що відповідно до рішення Черкаського міського виконавчого комітету від 4 травня 2000 року № 520 про передачу на обслуговування державного підприємства "Черкаська ТЕЦ" будинків від
ДКП ТМ "Черкаситеплокомуненерго" на ВАТ "Черкаське хімволокно" в особі відокремленого підрозділу "Черкаська ТЕЦ" як правонаступника юридичної особи, покладається на забезпечення тепловою енергією населення, організацій і підприємств всіх форм власності.
Посилаючись на те, що відповідач ухиляється від виконання вимог
ст. ст. 67, 68 ЖК України щодо своєчасного внесення плати за спожиті комунальні послуги, позивач просив стягнути з ОСОБА_3 заборгованість, яка станом на 1 липня 2008 року складає 1 140 грн. 71 коп.
Рішенням Придніпровського районного суду м. Черкас від 29 грудня
2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Черкаської області від 3 березня 2009 року, позов задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_3 на користь ВАТ "Черкаське хімволокно" в інтересах ВП "Черкаська ТЕЦ" заборгованість за спожиту теплову енергію в розмірі 770 грн. 93 коп. Вирішено питання стосовно судових витрат.
У касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати ухвалені у справі судові рішення, посилаючись на порушення судами норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права.
Колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
За правилами ст. 80 ЦК УРСР, чинного на час виникнення правовідносин, сплив строку позовної давності до пред’явлення позову, був підставою для відмови в позові.
Відповідно до положень ч. 2 та ч. 3 ст. 267 ЦК України позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення.
Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.
Згідно із ч. 1 ст. 264 ЦК України перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов’язку.
Аналогічне положення містилось у ст. 79 ЦК УРСР.
Позовна давність у даній категорії справ встановлена в три роки.
Частково задовольняючи позов, суд стягнув із відповідача заборгованість, яка виникла в період з жовтня 2000 року до жовтня 2003 року, пославшись на те, що оскільки відповідачем у жовтні 2003 року був сплачений платіж за тепло енергію в сумі 58 грн. 60 коп., коли заборгованість становила 894 грн. 15 коп., то строк позовної давності перервався відповідно до ч. 1 ст. 264 ЦК України.
Проте у своїх запереченнях і в апеляційній скарзі ОСОБА_3 зазначав, що відповідно до квитанції та суми, нарахованої підприємством за жовтень 2003 року, він сплатив саме за вказаний період 40 грн. за тепло й за гарячу воду згідно з лічильником 18 грн. 60 коп. у загальній сумі 58 грн. 60 коп. за поточний період, а не в рахунок боргу минулого періоду.
Крім того, у своїх письмових запереченнях на позов відповідач наполягав на застосуванні позовної давності, але суд першої інстанції не взяв їх до уваги.
На зазначені доводи апеляційної скарги апеляційний суд не звернув уваги й залишив рішення суду першої інстанції без змін.
Оскільки апеляційний суд допустив порушення як норм матеріального, так і норм процесуального права, що призвело до неправильного вирішення спору, ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з направленням справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Керуючись ст. 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити.
Ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 3 березня
2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий А.Г. Ярема Судді: Є.Ф. Левченко Л.М. Лихута Л.І. Охрімчук Ю.Л. Сенін