ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
1 березня 2010 року
м. Київ
Суддя Верховного Суду України Пшонка М.П., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 27 грудня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 18 грудня 2009 року в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа – державний нотаріус П’ятої Одеської державної нотаріальної контори Толстих Наталія Миколаївна, про визнання заповіту недійсним,
в с т а н о в и в:
У грудні 2005 року ОСОБА_1, уточнивши в процесі розгляду справи свої вимоги, просив суд визнати недійсним заповіт ОСОБА_4 від 27.10.1994 року, посвідчений державним нотаріусом П’ятої Одеської державної нотаріальної контори Толстих Н.М. за № 18869, посилаючись на те, що спадкодавець у період складання заповіту страждав важкими захворюваннями, у тому числі психічними. У 1993 - 2004 роках неодноразово перебував на лікуванні з діагнозом – розлад зрілої особи на тлі церебрального атеросклерозу за параноїдальним типом, не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.
Рішенням Малиновського районного суду м. Одеси від 27 грудня 2007 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Одеської області від 18 грудня 2009 року, у задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі заявник ставить питання про скасування ухвалених у справі судових рішень та передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
У відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Із оскаржуваних судових рішень, доданих до них матеріалів вбачається, що скарга є необґрунтованою і наведені в ній доводи не дають підстав для висновків щодо незаконності та неправильності зазначених судових рішень.
Керуючись п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Відмовити ОСОБА_1 у відкритті касаційного провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа – державний нотаріус П’ятої Одеської державної нотаріальної контори Толстих Наталія Миколаївна, про визнання заповіту недійсним, за касаційною скаргою на рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 27 грудня 2007 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 18 грудня 2009 року.
Додані до скарги матеріали повернути заявнику.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України М.П. Пшонка