У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 лютого 2010 року
м. Київ
Суддя Верховного Суду України Пшонка М.П., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1, подану її представником – ОСОБА_2, на рішення Апеляційного суду АР Крим від 21 жовтня 2009 року в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права користування житловою площею, усунення перешкод у користуванні; за позовом ОСОБА_3 ОСОБА_5 ОСОБА_6 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права на житлову площу, встановлення житлового сервітуту, усунення перешкод у користуванні, визнання недійним договору дарування; за зустрічним позовом ОСОБА_4, ОСОБА_3 до ОСОБА_1, ОСОБА_7 про виселення та скасування реєстраційного обліку,
в с т а н о в и в:
ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права користування житловою площею, усунення перешкод у користуванні житловим приміщенням. Свої вимоги мотивувала тим, що перебувала у шлюбі з ОСОБА_3, з яким проживали у будинку його матері – ОСОБА_8 Від шлюбу мають спільну дочку – ОСОБА_9 Після розірвання шлюбу, 21.04.2008 року ОСОБА_8 подарувала своє домоволодіння і земельну ділянку відповідачам у справі: ОСОБА_3 – 52/100 частину; ОСОБА_4 – 48/100 частину. Після того ОСОБА_4 почала вимагати їх виселення, почала чинити перешкоди у користуванні будинком. У зв’язку із зазначеним звернулись до суду з даним позовом.
ОСОБА_4, ОСОБА_3 звернулись до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_7 про виселення та скасування реєстраційного обліку. Свої вимоги мотивували тим, що відповідачі проживають в тій частині будинку, яка була подарована ОСОБА_4, у зв’язку з чим остання позбавлена можливості користуватись частиною будинку.
Рішенням Київського районного суду м. Севастополя від 30 березня 2009 року позов ОСОБА_1 задоволено частково. Зобов’язано ОСОБА_3 і ОСОБА_4 не чинити перешкод ОСОБА_1 у проживанні у будинку АДРЕСА_1. Позов ОСОБА_1 і ОСОБА_9 задоволено частково. Зобов’язано ОСОБА_3 і ОСОБА_4 не чинити перешкод ОСОБА_9 у проживанні у зазначеному будинку. В іншій частині позовних вимог відмовлено. У задоволенні позову ОСОБА_4, ОСОБА_3 відмовлено.
Рішенням Апеляційного суду АР Крим від 21 жовтня 2009 року скасовано рішення Київського районного суду м. Севастополя від 30 березня 2009 року в частині задоволення позову ОСОБА_1 і ОСОБА_7 про визнання права на житлову площу, усунення перешкод у користуванні житловою площею, а також у частині відмови у позові ОСОБА_4 про виселення. Ухвалено в цій частині нове рішення, яким у позові ОСОБА_1, ОСОБА_7 про усунення перешкод у проживанні та користуванні будинком АДРЕСА_1 відмовлено. Позов ОСОБА_4 про виселення задоволено. Виселено ОСОБА_1, ОСОБА_9 з першого поверху зазначеного будинку, а саме з 48/100 частини домоволодіння, яке належить ОСОБА_4 В іншій частині рішення залишено без змін.
У касаційній скарзі заявник ставить питання про скасування ухваленого у справі рішення суду апеляційної інстанції та залишення в силі рішення суду першої інстанції, мотивуючи свою вимогу порушенням судом норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.
У відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Із оскаржуваного судового рішення, доданих до нього матеріалів вбачається, що скарга є необґрунтованою і наведені в ній доводи не дають підстав для висновків щодо незаконності та неправильності зазначеного судового рішення.
Керуючись п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в:
Відмовити ОСОБА_1 та її представнику – ОСОБА_10 у відкритті касаційного провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права користування житловою площею, усунення перешкод у користуванні; за позовом ОСОБА_3 ОСОБА_5 ОСОБА_6 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права на житлову площу, встановлення житлового сервітуту, усунення перешкод у користуванні, визнання недійним договору дарування; за зустрічним позовом ОСОБА_4, ОСОБА_3 до ОСОБА_1, ОСОБА_7 про виселення та скасування реєстраційного обліку, за касаційною скаргою на рішення Апеляційного суду АР Крим від 21 жовтня 2009 року.
Додані до скарги матеріали повернути заявникам.
Ухвала оскарженню не підлягає. Суддя Верховного Суду України М.П. Пшонка