У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 лютого 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України у складі:
головуючого
Григор’євої Л.І.,
суддів:
Балюка М.І.,
Косенка В.Й.,
Барсукової В.М.,
Луспеника Д.Д.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про визнання довіреності та договору купівлі-продажу частини недійсними і стягнення моральної шкоди,
в с т а н о в и л а :
У грудні 2005 року ОСОБА_8 звернувся до суду із позовом про визнання довіреності та договору купівлі-продажу частини будинку недійсними та стягнення моральної шкоди. В обґрунтування заявлених вимог зазначав, що йому на праві власності належить 46/100 частин будинку АДРЕСА_1 В іншій частині будинку проживають племінниця ОСОБА_9 з чоловіком ОСОБА_7
Весною 2004 року він зламав ногу та потребував стороннього догляду, який надавати йому пообіцяв чоловік племінниці ОСОБА_7 Для цього останній запропонував йому видати на його ім’я довіреність.
3 червня 2004 року у нього дома, приватним нотаріусом Здолбунівського районного нотаріального округу Чайковською А.О. оформлена довіреність на здійснення ОСОБА_7 усіх повноважень від його імені.
Зловживаючи цим правом і не у його інтересах, ОСОБА_7, діючи на підставі довіреності 22 березня 2005 року, здійснив продаж належних йому 46/100 частин житлового будинку з надвірними спорудами на ім’я свого батька ОСОБА_11
При укладенні договору купівлі-продажу відповідач не повідомив його про відчуження частини будинку, не узгодив з ним усіх істотних умов договору, зокрема ціни договору.
Цими неправомірними діями відповідача йому завдана моральна шкода, яку він оцінює у розмірі 50 тис. грн. та просить визнати недійсним договір купівлі-продажу частини будинку та стягнути на свою користь завдану моральну шкоду.
ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідач ОСОБА_11 помер. До участі у справі залучено його правонаступника ОСОБА_7, який позов не визнав.
ІНФОРМАЦІЯ_2 позивач ОСОБА_8 помер. До участі у справі залучений його правонаступник ОСОБА_6, який підтримав заявлений позов.
Рішенням Здолбунівського районного суду від 4 липня 2008 року у задоволенні позову ОСОБА_6 відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Рівненської області від 12 листопада 2008 року рішення Здолбунівського районного суду від 4 липня 2008 року залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_6 ставиться питання про скасування рішень судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалення нового рішення про задоволення позовних вимог, у зв’язку з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Касаційні скарги підлягають задоволенню з таких підстав.
Відмовляючи у задоволенні позову, суди виходили з того, що позивачем не надано доказів того, що спірний договір купівлі-продажу вчинений під впливом тяжких для ОСОБА_8 обставин та на вкрай невигідних умовах, тому в силу ст. 233 ЦПК України не підлягає визнанню недійсним.
Проте погодитися з такими висновками не можна.
Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених позивачем вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.
На підставі ч. 4 ст. 10 ЦПК України та п. 1 ч. 6 ст. 130 ЦПК України суд сприяє всебічному і повному з’ясуванню обставин справи шляхом роз’яснення особам, які беруть участь у справі, їх прав та обов’язків, уточнення позовних вимог.
Судом встановлено, що ОСОБА_8 належало 46/100 частин будинку по АДРЕСА_1. Інші 54/100 частин цього будинку належали його племінниці ОСОБА_9, яка проживала у ньому з чоловіком ОСОБА_7
Звертаючись до суду з позовом, позивач, серед іншого посилався на те, що відповідач ОСОБА_7 не повідомив його про відчуження будинку, не узгодив з ним істотних умов договору відчуження, зокрема, ціни продажу ( а.с. 3). На ці ж обставини посилався ОСОБА_8 і у своїх поясненнях, наданих суду в обґрунтування позову ( а.с. 44 зворот, 45), вказуючи на те, що він не був ініціатором продажу будинку, а довіреність видавав ОСОБА_7 для сплати комунальних послуг та зручного управління будинком від його імені.
Про не правомірний продаж його будинку ОСОБА_8 вказував і у своїй заяві та поясненнях, адресованих органам міліції (відновний матеріал №521).
У сукупності з тим, що, як встановлено судом, спірний будинок був єдиним житлом ОСОБА_8, а покупець ОСОБА_11 після придбання будинку позивача туди не переселився та фактично спірна частина будинку куплялася для ОСОБА_7, що підтверджується поясненнями наданими у судовому засіданні ОСОБА_7 ( а.с. 45) та ОСОБА_9( а.с. 46 зворот), тому зазначені обставини мають значення для правильного вирішення спору, а ухвалення судом рішення без їх з’ясування та належної оцінки, а також без уточнення позовних вимог на предмет того, чи не зводяться вони до вимоги про визнання договору купівлі-продажу недійсним з тих підстав, що він укладений представником позивача ОСОБА_8 у результаті зловмисної домовленості зі своїм батьком ОСОБА_11, покупцем за договором ( ст. 232 ЦК України), є передчасним.
Позивач також категорично заперечує факт передачі йому за будинок 20 тис. грн., а розписка про це написана ОСОБА_7
Крім того, судом не з’ясовано кола спадкоємців ОСОБА_11, які прийняли спадщину, та не вирішено питання про залучення їх до участі у справі, не з’ясовано на кого переоформлено спірний будинок після його смерті.
Таким чином рішення судів першої та апеляційної інстанцій підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_6 задовольнити.
Рішення Здолбунівського районного суду від 4 липня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 12 листопада 2008 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І. Григор’єва Судді: М.І. Балюк В.М. Барсукова В.Й. Косенко Д.Д. Луспеник