ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
23 лютого 2010 року
м. Київ
Суддя Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України Мазурок В.А.,
розглянувши касаційну скаргу прокуратури Полтавської області на рішення апеляційного суду Полтавської області від 9 грудня 2009 року в справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Державного казначейства України, ГУ МВС України в Полтавській області, прокуратури Полтавської області про відшкодування шкоди, завданої незаконним притягненням до кримінальної відповідальності,
в с т а н о в и в:
У січні 2009 року ОСОБА_1, ОСОБА_2 звернулися до суду із позовом до Державного казначейства України, ГУ МВС України в Полтавській області, прокуратури Полтавської області про відшкодування шкоди, завданої незаконним притягненням до кримінальної відповідальності.
Рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 29 вересня 2009 року позов ОСОБА_1 та ОСОБА_2 задоволено частково.
Стягнуто із Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 на відшкодування моральної шкоди 400 000 грн., на користь ОСОБА_2 на відшкодування моральної шкоди 300 000 грн.
В іншій частині позову відмовлено.
Стягнуто на користь ОСОБА_1 та ОСОБА_2 витрати на проведення судово-психологічної експертизи в розмірі 2 294 грн. 40 коп. кожній.
Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 9 грудня 2009 року рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 29 вересня 2009 року в частині відшкодування моральної шкоди та розподілу судових витрат змінено.
Стягнуто із Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 на відшкодування моральної шкоди 120 000 грн. та судові витрати в розмірі 91 грн. 78 коп., на користь ОСОБА_2 - на відшкодування моральної шкоди 150 000 грн. та судові витрати в розмірі 103 грн. 25 коп.
В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі прокуратура Полтавської області ставить питання про скасування рішення апеляційного суду з підстав неправильного застосування судом норм матеріального та процесуального права, ухвалення нового рішення.
У відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Із оскаржуваного рішення апеляційного суду, доданих до нього матеріалів убачається, що скарга є необґрунтованою і наведені в ній доводи не дають підстав для висновків щодо незаконності та неправильності рішення суду апеляційної інстанції.
Керуючись п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
У відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою прокуратури Полтавської області на рішення апеляційного суду Полтавської області від 9 грудня 2009 року в справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Державного казначейства України, ГУ МВС України в Полтавській області, прокуратури Полтавської області про відшкодування шкоди, завданої незаконним притягненням до кримінальної відповідальності відмовити.
Копію ухвали та додані до скарги матеріали направити прокуратурі Полтавської області.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя
Верховного Суду України В.А. Мазурок