У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
19 лютого 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Охрімчук Л.І.,
Левченка Є.Ф., Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, Місцевої професійної спілки середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова про захист гідності, честі і ділової репутації, відшкодування моральної шкоди та за зустрічним позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_4 про захист гідності, честі і ділової репутації, відшкодування моральної шкоди за касаційною скаргою Місцевої професійної спілки середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова на рішення Стахановського міського суду Луганської області від 23 жовтня 2008 року, рішення апеляційного суду Луганської області від 26 травня 2009 року та додаткове рішення апеляційного суду Луганської області від 2 липня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У лютому 2008 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_6 про захист гідності, честі і ділової репутації, відшкодування моральної шкоди.
Зазначав, що 23 лютого 2008 року на виконання наказу Місцевої професійної спілки середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова ОСОБА_5 біля АДРЕСА_1 шляхом розміщення на встановленій нею палатці плакату, роздачею листівок та викриків в гучномовець розповсюдила про нього наступну інформацію: "ОСОБА_4 поверни автомобілі "Швидкої допомоги" хворим! В 2002 році у якості надання гуманітарної допомоги громаді м. Стаханова "Товариством німецько-української дружби" м. Лаге були запропоновані в подарунок два автомобілі швидкої марки "Мерседес Бенс". В цей же час в м. Стаханові за ініціативою ОСОБА_4 створюється Стахановський фонд регіонального розвитку "Наше місто", президентом якого назначена Доброва Л.В., кума ОСОБА_4, колишня директор ресторану "Ніка". Пропозицію німецької сторони подарувати автомобілі м. Стаханову ОСОБА_4 відхилив і порекомендував подарувати їх Стахановському фонду регіонального розвитку "Наш город". В 2003 році автомобілі швидкої марки "Мерседес Бенс" були передані "Товариством німецько-української дружби" громаді м. Стаханова. Але зареєстровані на Стаханівському фонді регіонального розвитку "Наше місто". У 2003 році автомобілі здаються в оренду Станції швидкої медичної допомоги і міській лікарні № 1. В 2006 році договори про оренду з вищезазначеними організаціями були розірвані. На теперішній час спеціальне обладнання в автомобілях знято, надписи "швидка" на автомобілях по розпорядженню анульовані і автомобілі використовуються для особистих потреб: для перевезення будівельних вантажів, співробітників, робочих.
В наслідок цього, місто залишилось без двох комфортних спеціалізованих автомашин швидкої допомоги! Німецька сторона до теперішнього часу не знає про те, що подарунок громаді м. Стаханова використовується нечистими горе-керівниками в особистих інтересах".
Посилаючись на те, що зазначена інформація є недостовірною і принижує його гідність й честі, просив зобов`язати ОСОБА_5 спростувати оприлюднену нею 23 лютого 2007 року інформацію шляхом виступу в районі АДРЕСА_1, стягнути на його користь з відповідачки 5 000 грн. моральної шкоди.
У травні 2008 року ОСОБА_5 звернулась до суду із зустрічним позовом і посилаючись на те, що інформація, опублікована в газеті "Телегазета" № 12 (644) від 5 березня 2008 року у коментарях ОСОБА_4 до статті "Де ви "швидкі" з Німеччини?", а саме, що: "На момент передвиборної кампанії громадянка ОСОБА_5 виставляє пікети в місті, де поширює про мене неправдиву інформацію, бажаючи дискредитувати мене як кандидата на посаду міського голови Стаханова. За перекручування фактів і поширення неправдивої інформації мною подана позовна заява в Стахановський міський суд "Про захист честі, достоїнства й ділової репутації до громадянки ОСОБА_5" та інформація, опублікована в газеті "Собєсєднік" від 11 березня 2008 року в статті "Виборець повинен знати правду!" про те, що "Передвиборча кампанія, як правило, не проходить без брехні та "чорного піару". Так представниця одного з кандидатів стала розповсюджувати неправдиву інформацію про автомобілі швидкої допомоги з метою дискредитації ОСОБА_4" є недостовірною, просила зобов`язати ОСОБА_4 привселюдно, через засоби масової інформації, а саме через газету "Телегазета", вибачитися перед нею, а також спростувати висловлені на її адресу звинувачення, викладені в ним в газеті "Телегазета" № 12 (644) від 5 березня 2008 року; привселюдно, через засоби масової інформації, а саме через газету "Собєсєднік", вибачитися перед нею, а також спростувати висловлені на її адресу звинувачення, викладені в ним в газеті "Собєсєднік" від 11 березня 2008 року в статті "Виборець повинен знати правду!" та стягнути з ОСОБА_4 на її користь 5 000 грн. моральної шкоди.
Ухвалою судді Стахановського міського суду Луганської області від 17 вересня 2008 року до участі в справі в якості співвідповідача залучено Місцеву професійну спілку середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова.
Рішенням Стахановського міського суду Луганської області від 23 жовтня 2008 року позовні вимоги ОСОБА_4 задоволено частково. Зобов`язано ОСОБА_5, Місцеву професійну спілку середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова спростувати оприлюднену 23 лютого 2008 року біля АДРЕСА_1 негативну інформацію, що принижує гідність і честь ОСОБА_4 Стягнуто з ОСОБА_5, Місцевої професійної спілки середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова на користь ОСОБА_4 по 100 грн. на відшкодування моральної шкоди, 5 грн. 34 коп. судового збору та 15 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи з кожного. У задоволенні зустрічних позовних вимог ОСОБА_5 відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Луганської області від 26 травня 2009 року рішення Стахановського міського суду Луганської області від 23 жовтня 2008 року в частині зобов`язання ОСОБА_5, Місцевої професійної спілки середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова спростувати викладену 23 лютого 2008 року біля АДРЕСА_1 недостовірну інформацію шляхом виступу в районі зазначеного будинку скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення, яким зобов`язано Місцеву професійну спілку середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова спростувати розповсюджену щодо ОСОБА_4 інформацію шляхом розміщення в газеті "Телегазета" спростування такого змісту: "Місцева професійна спілка середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова повідомляє, що інформація, викладена у письмовому зверненні до громадян м. Стаханова та розповсюджена під час пікетування 23-24 лютого 2008 року в частині звинувачення ОСОБА_4 у причетності його до незаконного використання автомобілів швидкої допомоги є такою, що не відповідає дійсності". У решті рішення суду першої інстанції залишено без змін.
Додатковим рішенням апеляційного суду Луганської області від 2 липня 2009 року апеляційну скаргу Місцевої професійної спілки середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова на рішення Стахановського міського суду Луганської області від 23 жовтня 2008 року відхилено.
У касаційній скарзі Місцева професійна спілка середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова просить скасувати ухваленні у справі судові рішення й ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов`язкового скасування судових рішень.
Ураховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні касаційної скарги.
Керуючись статтями 332, 335- 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Місцевої професійної спілки середнього та малого бізнесу "Єдність" м. Стаханова відхилити.
Рішення Стаханівського міського суду Луганської області від 23 жовтня 2008 року в частині стягнення з ОСОБА_5, Стаханівської профспілкової організації малого і середнього бізнесу м. Стаханова "Єдність" на користь ОСОБА_4 по 100 грн. на відшкодування моральної шкоди, 5 грн. 34 коп. судового збору та 15 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи з кожного та відмови в задоволенні зустрічних позовних вимог ОСОБА_5, рішення апеляційного суду Луганської області від 26 травня 2009 року та додаткове рішення апеляційного суду Луганської області від 2 липня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Л.І. Охрімчук
Є.Ф. Левченко
Ю.Л. Сенін