ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
12 лютого 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Охрімчук Л.І.,
Левченка Є.Ф.,
Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, закритого акціонерного товариства "Страхова група "ТАС" про відшкодування шкоди, за касаційною скаргою закритого акціонерного товариства "Страхова група "ТАС" на рішення Гощанського районного суду Рівненської області від 21 липня 2009 року та рішення апеляційного суду Рівненської області від 2 жовтня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У січні 2009 року ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_5 та Рівненської філії закритого акціонерного товариства "Страхова група "ТАС" про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки.
Зазначала, що 20 вересня 2007 року о 20 годині 40 хвилин у с. Бабин Гощанського району Рівненської області ОСОБА_5, керуючи автомобілем "Сеат-ІНКА", що належить йому на праві приватної власності, скоїв наїзд на її сина, який в результаті отриманих травм помер.
Поставновою СВ Гощанського РВ УМВС України в Рівненській області від 20 листопада 2008 року кримінальну справу щодо ОСОБА_5 закрито, у зв`язку з тим, що причиною дорожньо-транспортної пригоди стало порушення Правил дорожнього руху потерпілим.
Посилаючись на те, що шкода, завдана внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки, відшкодовується незалежно від вини власника джерела підвищеної небезпеки і що автомобіль відповідача застраховано в Рівненській філії закритого акціонерного товариства "Страхова група "ТАС", просила стягнути з ОСОБА_5 та Рівненської філії закритого акціонерного товариства "Страхова група "ТАС" 21 241 грн. матеріальної шкоди та 100 000 грн. моральної шкоди.
Ухвалою Гощанського районного суду Рівненської області від 12 лютого 2009 року проведено заміну первісного відповідача Рівненську філію закритого акціонерного товариства "Страхова група "ТАС" на закрите акціонерне товариство "Страхова група "ТАС".
Рішенням Гощанського районного суду Рівненської області від 21 липня 2009 року позовні вимоги ОСОБА_7 задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 6 794 грн. матеріальної шкоди, 4 000 грн. на моральної шкоди. У задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 до закритого акціонерного товариства "Страхова група "ТАС" про відшкодування шкоди відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Рівненської області від 2 жовтня 2009 року рішення Гощанського районного суду Рівненської області від 21 липня 2009 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким стягнуто із закритого акціонерного товариства "Страхова група "ТАС" на користь ОСОБА_4 6 794 грн. на відшкодування матеріальної шкоди. У задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 про відшкодування моральної шкоди відмовлено.
У касаційній скарзі закрите акціонерне товариство "Страхова група "ТАС" просить скасувати ухвалені в справі судові рішення й передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов`язкового скасування судових рішень.
Ураховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні касаційної скарги.
Керуючись статтями 332, 335- 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу закритого акціонерного товариства "Страхова група "ТАС" відхилити.
Рішення Гощанського районного суду Рівненської області від 21 липня 2009 року та рішення апеляційного суду Рівненської області від 2 жовтня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Л.І. Охрімчук
Є.Ф. Левченко
Ю.Л. Сенін