ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
10 лютого 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Пшонки М.П., Жайворонок Т.Є.,
Костенка А.В., Лященко Н.П., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, органу опіки і піклування Іршавської районної державної адміністрації про відібрання дитини, визначення місця проживання дитини за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Іршавського районного суду Закарпатської області від 4 лютого 2009 року та ухвалу апеляційного суду Закарпатської області від 30 квітня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У липні 2008 року ОСОБА_3 звернувся до суду із зазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що його донька, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, у даний час мешкає у відповідача, який був співмешканцем його покійної дружини. Після смерті дружини ІНФОРМАЦІЯ_2 він намагається забрати дочку до себе, однак це йому не вдається. Посилаючись на ці обставини, позивач просив відібрати в ОСОБА_4 ОСОБА_5 й визначити місце її проживання:АДРЕСА_1, де він проживає.
Рішенням Іршавського районного суду Закарпатської області від 4 лютого 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Закарпатської області від 30 квітня 2009 року позов задоволено. Відібрано від ОСОБА_4 дитину – ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1; визначено місце проживання дитини – Закарпатська область, Іршавський район, с. Смологовиця, 57 (місце проживання ОСОБА_3.).
У касаційній скарзі ОСОБА_4 ставить питання про скасування судових рішень і ухвалення рішення про відмову в позові, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм матеріального й процесуального права.
Заслухавши доповідача, обговоривши доводи скарги та перевіривши матеріали справи, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України дійшла висновку про те, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково, а судові рішення – скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції з таких підстав.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з’ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Судом установлено, що мати ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_6, яка проживала у шлюбі із ОСОБА_3, померла ІНФОРМАЦІЯ_2.
Після смерті матері, яка з 2003 року проживала з відповідачем у цивільному шлюбі, згідно з рішенням виконавчого комітету Великораковецької сільської ради Закарпатської області від 18 січня 2006 року №6 ОСОБА_4 було призначено опікуном ОСОБА_5, яка залишилася проживати з опікуном.
Задовольняючи позов ОСОБА_3 про відібрання неповнолітньої дочки, ОСОБА_5, від опікуна та передачу для виховання та спільного проживання до батька, районний суд, з яким погодився й апеляційний суд, виходив із того, що ОСОБА_4 вихованням дитини належно не займається, умови її проживання є незадовільними, а батьки мають переважне право перед іншими особами на виховання дитини.
Проте з таким висновком судів погодитися повністю не можна.
Суди не врахували, що на день ухвалення рішення ОСОБА_5 виповнилося 14 років і 2 місяці.
Як убачається з матеріалів справи, вона висловила бажання проживати разом із ОСОБА_4, що підтверджено її заявою (а.с. 63), а також поясненнями в судовому засіданні.
Відповідно до ч. 3 ст. 160 Сімейного кодексу України, якщо батьки дитини проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.
Ухвалюючи рішення, суди в порушення ст. ст. 214, 215, 303, 313, 315 ЦПК України на вказані вимоги закону уваги не звернули, у достатньому обсязі не визначилися з характером спірних правовідносин.
Суд не уточнив вимоги ОСОБА_3 і не звернув уваги на те, що на відміну від положень ст. 161 Сімейного кодексу України місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою (ч. 3 ст. 160 Сімейного кодексу України). Не уточнив суд і позицію органу опіки та піклування відповідно до вимог ч. 3 ст. 2 Сімейного кодексу України.
При цьому необхідно взяти до уваги й поведінку батька: чи є вона такою, щоб дитина тягнулася до нього; чи зможе він, керуючись почуттям любові до дитини, проявити життєву мудрість щодо поступового переходу дитини від одних умов життя до інших (тобто проживання з позивачем). Суд повинен також з’ясувати, чи можна в цій справі застосувати положення ч. 3 ст. 163 Сімейного кодексу України.
Крім того, суд не дав ніякої оцінки й актам обстеження матеріально-побутового стану сім’ї від 17 січня 2008 року та іншому акту, які за змістом є суперечливими (а.с. 10, 17), а також поясненням самої ОСОБА_5.
Виходячи з викладеного, суд повинен визначитися, чи передбачений нормами матеріального права обраний відповідачем спосіб захисту прав дитини.
За таких обставин судові рішення не можна вважати законними й обґрунтованими, тому вони підлягають скасуванню в повному обсязі з підстав ст. 338 ЦПК України.
Керуючись ст. ст. 338, 344, 345 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 задовольнити частково.
Рішення Іршавського районного суду Закарпатської області від 4 лютого 2009 року та ухвалу апеляційного суду Закарпатської області від 30 квітня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
М.П. Пшонка
Т.Є. Жайворонок
А.В. Костенко
Н.П. Лященко