ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
3 лютого 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Гнатенка А.В.,
суддів: Балюка М.І., Барсукової В.М.,
Косенка В.Й., Луспеника Д.Д.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного сумісного майна подружжя; за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1, третя особа - ОСОБА_3, про поділ спільного сумісного майна подружжя за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення апеляційного суду Харківської області від 22 січня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У квітні 2005 року ОСОБА_1. звернулася до суду з указаним позовом, в якому з урахуванням уточнених вимог посилалася на те, що знаходилася зі ОСОБА_2. у зареєстрованому шлюбі з квітня 1988 року до травня 2005 року, від якого мають двох неповнолітніх дітей. За час шлюбу ними набуто рухоме й нерухоме майно, яке є спільним майном подружжя. Ураховуючи інтереси неповнолітніх дітей, просила виділити їй 2/3 частину майна, у тому числі й 2/3 частини нежитлової будівлі лабораторії тваринницьких стоків, а відповідачу – 1/3 частини майна.
Відповідач ОСОБА_2. у лютому 2006 року звернувся до суду із зустрічним позовом, в якому посилався на те, що нежитлова будівля лабораторії тваринницьких стоків, яка розташована в АДРЕСА_1 куплена ним у 2004 році для ведення підприємницької діяльності, яку він здійснює, оскільки як він, так і ОСОБА_1. є фізичними особами – підприємцями. Тому це майно та майно, яке відповідачка використовує у своїй підприємницькій діяльності: обладнання магазину "Сварщик", торговельні павільйони на території фірми "ЛОСК", не є об’єктом спільної сумісної власності подружжя та поділу не підлягають.
ОСОБА_2. просив виділити йому майна на суму 105 328 грн., а ОСОБА_1. - майна на суму 1 310 662 грн. 80 коп., у тому числі й майно (товар магазину "Сварщик"), яке вона отримала згідно з актом інвентаризації від 18 лютого 2005 року на суму 1 180 472 грн. 80 коп. і утримує в себе, не повертає та не виплачує йому його вартість.
Позовні вимоги ОСОБА_1. про визнання права власності та поділ у натурі житлового будинку АДРЕСА_2, вимоги ОСОБА_2. і третьої особи, яка заявила самостійні вимоги, про визнання права власності на вказаний житловий будинок ухвалою суду від 10 січня 2007 року виділено в самостійне провадження.
Рішенням Ленінського районного суду м. Харкова від 2 жовтня 2008 року позовні вимоги сторін задоволено частково. Визнано за ОСОБА_1. та виділено їй майна на суму 1 229 036 грн. 80 коп.; визнано за ОСОБА_2. і виділено йому майна на суму 41 836 грн. Стягнено компенсацію при поділі майна подружжя зі ОСОБА_1. на користь ОСОБА_2. 593 600 грн. 40 коп. У задоволенні решти вимог сторін відмовлено. Знято арешт із майна.
Рішенням апеляційного суду Харківської області від 22 січня 2009 року апеляційну скаргу ОСОБА_1. задоволено частково. Рішення суду першої інстанції в частині визнання за сторонами права власності та поділу майна (товару магазину "Сварщик"), що вказаний в акті інвентаризації від 18 лютого 2005 року, і стягнення компенсації на користь ОСОБА_2. у сумі 593 600 грн. 40 коп. скасовано та в задоволенні цих вимог ОСОБА_2. відмовлено; у частині відмови ОСОБА_1. у поділі нежитлової будівлі лабораторії тваринницьких стоків, що розташована на АДРЕСА_1, яка зареєстрована на ім’я ОСОБА_2., скасовано й за ОСОБА_1. визнано право власності на 1/2 частину цієї нежитлової будівлі. Стягнуто зі ОСОБА_1. на користь ОСОБА_2. компенсацію в поділі майна подружжя – 6 700 грн. В іншій частині рішення суду залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_2. просить рішення апеляційного суду скасувати, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, і залишити без змін рішення суду першої інстанції.
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, заслухавши суддю-доповідача, обговоривши доводи скарги та перевіривши матеріали справи, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відповідно до вимог ст. 324 ЦПК України підставами для касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Частково задовольняючи позовні вимоги колишнього подружжя ОСОБА_1 про поділ спільного сумісного майна подружжя в рівних частках, суд першої інстанції виходив із того, що наявність майна – автомобілів: "Форд-Фокус", Сузукі, Москвич-2141, виділених ОСОБА_2, та автомобілів: ІЖ-2115, ГАЗ-3307, ВАЗ-21043 і електростанції, виділених ОСОБА_1., підтверджена документально, вартість сторонами визначена. Наявність товару в магазині "Сварщик" з 158 найменувань на суму 1 180 472 грн. 80 коп. підтверджена актом інвентаризації від 18 лютого 2004 року, а їх вартість указана у відповідній накладній, що сторонами не оспорюється. Зазначене майно за актом, отримане ОСОБА_1., нею повернуто ОСОБА_2. лише з 10 найменувань на суму 3 336 грн., що підтверджено накладною від 14 березня 2005 року. Оскільки ОСОБА_1. це майно або приховує, або розпорядилась на свій розсуд, суд урахував це при поділі майна подружжя, стягнувши різницю у вартості майна на користь ОСОБА_2. Суд відмовив у поділі іншого майна, зазначивши, що воно належить до майна фізичної особи – підприємця та поділу як майно подружжя не підлягає, а саме: нежитлової будівлі лабораторії тваринницьких стоків, яка придбана та зареєстрована за ОСОБА_2. і використовується ним у підприємницькій діяльності, і обладнання магазину "Сварщик", торговельних павільйонів на території фірми "ЛОСК", які використовує в підприємницькій діяльності ОСОБА_1.
Апеляційний суд, скасовуючи рішення суду першої інстанції в частині поділу майна-товару, що знаходився в магазині "Сварщик", і відмовляючи ОСОБА_2. в його поділі, виходив із того, що акт інвентаризації складено 18 лютого 2005 року, тому невідомо, які дії з ним здійснювались до пред’явлення позову позивачкою в квітні 2005 року, а відповідачем у лютому 2006 року, не надано доказів його наявності та вартості на час поділу майна, і, крім того, заявлено вимоги про його поділ, а не про виділення одному з подружжя з виплатою компенсації різниці в вартості майні. Суд скасував рішення районного суду в частині відмови в поділі нежитлової будівлі лабораторії тваринницьких стоків і визнав за ОСОБА_1. право власності на 1/2 його частину виходячи з того, що ОСОБА_2. не довів того, що цю будівлю він купував саме як фізична особа-підприємець, яка зареєстрована за ним як за фізичною особою, і використовується ним у підприємницькій діяльності; крім того, його дружина при придбанні ним цієї будівлі не давала йому письмової нотаріальної згоди на розпорядження спільними сімейними коштами. Оскільки ОСОБА_1. виділено майна на суму 51 900 грн., а ОСОБА_2. – на суму 38 500 грн., суд стягнув на його користь різницю у вартості майна в розмірі 6 700 грн.
В іншій частині апеляційний суд погодився з рішенням суду щодо поділу автомобілів і відмови в поділі іншого майна, оскільки сторонами не надані докази наявності такого майна.
Проте до таких висновків суди дійшли з неправильним застосуванням норм матеріального права та порушенням норм процесуального права.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Згідно зі ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.
Судом установлено, що сторони заявили вимоги про поділ майна подружжя, набутого ними за час шлюбу. При цьому сторонами не оспорюється, що вони є фізичними особами – підприємцями, які в своїй підприємницькій діяльності використовують частину спільного сумісного майна.
Відносно нежитлової будівлі лабораторії тваринницьких стоків, що розташована на АДРЕСА_1, яка зареєстрована на ім’я ОСОБА_2., то доводи апеляційного суду про його поділ як спільного сумісного майна подружжя з визнанням права власності за позивачкою на ? її частину, не відповідають вимогам закону. У порушення ст. ст. 212- 214 ЦПК України суд не з’ясував, яка норма матеріального права підлягає застосуванню до цих правовідносин: ст. ст. 57, 61 СК України, ст. 52 ЦК України, згідно з якими майно приватного підприємства чи фізичної особи-підприємця не є об’єктом спільної сумісної власності подружжя. Інший з подружжя має право тільки на частку одержаних доходів від цієї діяльності. Про таке застосування вимог закону звернуто увагу судів у п. 29 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" (v0011700-07) .
З матеріалів справи та пояснень ОСОБА_2. убачається, що сторони 29 листопада 2003 року уклали угоду про купівлю цієї будівлі саме для виробничої діяльності підприємця ОСОБА_2., угода скріплена печатками сторін як фізичних осіб-підприємців. Крім того, ОСОБА_1. у позові визнала факт купівлі цієї будівля для підприємницької діяльності ОСОБА_1. (т. 1 а.с. 33), а тому в силу ч. 1 ст. 60 ЦПК України ці обставини не підлягали доказуванню.
Якщо ж суд визнає це майно спільним майном подружжя, то суд не з’ясував, чи можна його поділити, зважаючи на те, що зазначена нежитлова будівля використовується ОСОБА_2. у своїй підприємницькій діяльності як єдине ціле, у зв’язку із чим чи підлягає застосуванню норма права про виділення її одному з подружжя із відповідною компенсацією у вартості майна при його поділі іншому з подружжя.
Крім того, апеляційний суд погодився з тим, що інше майно (обладнання магазину "Сварщик", торговельні павільйони на території фірми "ЛОСК"), яке суд першої інстанції вказав, що воно належить підприємцю ОСОБА_1., не підлягає поділу як спільне сумісне майно подружжя.
Разом із тим, виключивши вказане майно з поділу майна подружжя, суд першої інстанції не врахував, що згідно із законом кожне з подружжя має право при поділі майна, набутого за час шлюбу, отримати частку одержаних доходів від цієї діяльності.
Що стосується поділу товару, що знаходився в магазині "Сварщик", який використовує у своїй підприємницькій діяльності ОСОБА_1., то як суд першої інстанції, так і суд апеляційної інстанції не встановили наявність цього майна (чи його частини) на час розгляду справи. Разом із тим, відмовляючи в позові про поділ цього майна, апеляційний суд зазначив, що наявність майна в натурі не підтверджена, а позову про виділення майна одному з подружжя з виплатою компенсації пред’явлено не було. Проте апеляційний суд неправильно витлумачив положення ст. 71 СК України, яка визначає способи поділу майна подружжя. Одним з таких способів є присудження майна одному з подружжя з покладенням на іншого з подружжя обов’язку компенсувати його частку у спільній сумісній власності. Так, згідно з актом інвентаризації цього товару він складався та підписувався самими сторонами 18 лютого 2005 року (т.1 а.с. 236-237). З акта вбачається, що товар, який є спільним сумісним майном подружжя, є в наявності, передається ОСОБА_1. на зберігання та для використання в діяльності.
Як роз’яснив Пленум Верховного Суду України в п. 30 постанови від 21 грудня 2007 року № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" (v0011700-07) , у випадку, якщо один із подружжя здійснив відчуження спільного сумісного майна на свій розсуд, приховав майно тощо, то таке майно або його вартість враховується при його поділі.
Також у порушення вимог ст. ст. 212- 214 ЦПК України суди не з’ясували, чи підлягає цей товар поділу як майно подружжя, якщо визнано, що Ступіна (Гнатюк В.А.) використовує його у своїй підприємницькій діяльності.
Крім того, суд першої інстанції, стягуючи компенсацію частки в майні подружжя, не звернув уваги на те, що присудження одному з подружжя грошової компенсації можливе лише за умови попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду (ч. 5 ст. 71 СК України). Матеріали справи не містять даних про сплату ОСОБА_2. на депозит суду відповідної грошової суми.
Апеляційний суд, переглядаючи рішення суду, на зазначене уваги не звернув.
У зв’язку із наведеним, у порушення вимог ст. ст. 10, 212- 214 ЦПК України суд як першої, так і апеляційної інстанції при перегляді рішення належним чином доводів позивача та заперечень відповідача по суті їх позовних вимог не перевірили.
Не можуть залишатись у силі судові рішення стосовно поділу й іншого рухомого майна подружжя, оскільки для поділу майна подружжям необхідно встановлювати обсяг усього спільно набутого майна.
За таких обставин рішення судів не відповідають вимогам ст. 213 ЦПК України щодо законності й обґрунтованості, зазначені вище порушення призвели до неправильного вирішення спору, що в силу ст. 338 ЦПК України є підставою для скасування ухвалених судових рішень із передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити.
Рішення Ленінського районного суду м. Харкова від 2 жовтня 2008 року та рішення апеляційного суду Харківської області від 22 січня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий А.В. Гнатенко Судді: М.І. Балюк В.М. Барсукова В.Й. Косенко Д.Д. Луспеник