ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
2 лютого 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного
Суду України в складі:
Балюка М.І.,
Барсукової В.М.,
Луспеника Д.Д.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за заявою державної податкової інспекції у м. Полтаві про розкриття банківської таємниці відносно товариства з обмеженою відповідальністю Компанія "Укргазпостач",
в с т а н о в и л а :
Рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 19 травня 2009 року заява ДПІ у м. Полтаві про розкриття банківської таємниці відносно ТОВ Компанія "Укргазпостач" задоволена. Зобов’язано розкрити інформацію, яка містить банківську таємницю щодо ТОВ Компанія "Укргазпостач" та дозволено ДПІ у м. Полтаві отримати інформацію про обсяг та обіг коштів за період з 10 серпня 2007 року по 30 червня 2008 року на розрахунковому рахунку № 26055072717001 у АБ "Полтавабанк", МФО 331489 з вказівками контрагентів, а також дати та суми операцій, призначення платежів зазначеного товариства, які подавалися до банку.
Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 9 липня 2009 року рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 19 травня 2009 року скасовано та ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні заяви.
У касаційній скарзі державної податкової інспекції у м. Полтаві ставиться питання про скасування рішення суду апеляційної інстанції у зв’язку з порушенням судом норм матеріального та процесуального права та залишення без змін рішення суду першої інстанції.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Згідно з положеннями ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції перевіряє законність і обґрунтованість судових рішень лише в межах позовних вимог, заявлених у суді першої інстанції та доводів касаційної скарги.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про відмову в задоволенні заяви про розкриття банківської інформації щодо відомостей про обсяг та обіг коштів на рахунках, відкритих у АБ "Полтавабанк", що належать ТОВ Компанія "Укргазпостач", апеляційний суд правильно виходив з того, що відповідно до вимог ст. 290 ЦПК України відсутні підстави для розкриття банком банківської таємниці щодо ТОВ Компанія "Укргазпостач", перевірка відносно зазначеного товариства ДПІ у м. Полтаві не проводилась.
Оскільки доводи касаційної скарги не дають підстави для висновку, що при розгляді справи судом допущено порушення норм матеріального та процесуального права, які передбачені ст.ст. 338- 341 ЦПК України, як підстави для скасування рішення апеляційного суду, колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити.
Керуючись ст.ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу державної податкової інспекції у м. Полтаві відхилити.
Рішення апеляційного суду Полтавської області від 9 липня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді: Балюк М.І. Барсукова В.М. Луспеник Д.Д.