ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К РА Ї Н И
1 лютого 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Мазурка В.А.,
суддів: Перепічая В.С.,
Прокопчука Ю.В., -
розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Машківського районного суду Полтавської області від 11 червня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 17 вересня 2009 року,
в с т а н о в и л а :
У березні 2009 року ОСОБА_1. звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2. про стягнення боргу, посилаючись на те, що 10 вересня 2008 року він позичив відповідачу 5 220 доларів США під 10% у місяць строком на три місяці.
Оскільки в обумовлений строк ОСОБА_2. кошти та проценти не повернув, ОСОБА_1. просив позов задовольнити.
Рішенням Машівського районного суду Полтавської області від 11 червня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Полтавської області від 17 вересня 2009 року, позовні вимоги задоволено частково.
Стягнуто з ОСОБА_2. на користь ОСОБА_1. борг у розмірі 52 252 грн. 20 коп., судовий збір у розмірі 524 грн. 55 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 27 грн. 27 коп.
У касаційній скарзі ОСОБА_2. ставить питання про скасування судових рішень, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права, направлення справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Згідно ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення може бути лише неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Суд може з власної ініціативи або за заявою осіб, які беруть участь у справі, виправити допущені у судовому рішенні описки чи арифметичної помилки. Питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні, про що постановляється ухвала ( ст. 219 ЦПК України).
Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань ( ч. 2 ст. 337 ЦПК України).
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається порушення судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст.ст. 332, 337, 345 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Машківського районного суду Полтавської області від 11 червня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 17 вересня 2009 року відхилити.
Рішення Машківського районного суду Полтавської області від 11 червня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 17 вересня 2009 року залишити без зміни.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий В.А. Мазурок Судді: В.С. Перепічай Ю.В. Прокопчук