ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
25 січня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Охрімчук Л.І.,
Левченка Є.Ф.,
Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" про захист прав споживача за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 9 червня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У червні 2007 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" про захист прав споживача.
Зазначала, що їй на праві власності належить будинок АДРЕСА_1 і вона є споживачем електроенергії, постачання якої здійснюється відповідачем на підставі договору.
21 лютого 2007 року працівниками відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" було здійснено перевірку стану електролічильника та розеток у зазначеному жилому будинку, про що зроблено відмітку в абонентській книжці.
21 березня 2007 року проведено повторну перевірку, у ході якої було виявлено безоблікове споживання електроенергії, про що було складено акт та протокол про адміністративне правопорушення.
23 березня 2007 року її було притягнуто до адміністративної відповідальності та визначено суму збитків, завданих відкритому акціонерному товариству "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" безобліковим споживання електроенергії за три роки.
Посилаючись на те, що порушення правил користування електроенергією було виявлено за наслідками повторної перевірки, просила визнати дії відповідача по нарахуванню завданих безобліковим споживанням електроенергії збитків за три роки незаконними та зобов`язати відкрите акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" провести нарахування збитків, завданих безобліковим споживанням електроенергії, з 21 лютого 2007 року.
Рішенням Новомосковського районного суду Дніпропетровської області від 25 березня 2009 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено. Визнано незаконним нарахування їй по акту від 21 березня 2007 року збитків за три роки у сумі 5 653 грн. 98 коп. Зобов`язано відкрите акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" зробити перерахунок розміру збитків по акту від 21 березня 2007 року з дня останнього контрольного зняття показів приладу обліку – 21 лютого 2007 року.
Рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 9 червня 2009 року рішення Новомосковського районного суду Дніпропетровської області від 25 березня 2009 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та порушення норм процесуального права.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалене з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов`язкового скасування судових рішень.
Ураховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні касаційної скарги.
Керуючись статтями 332, 335- 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 відхилити.
Рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 9 червня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Л.І. Охрімчук
Є.Ф. Левченко
Ю.Л. Сенін