ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
20 січня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Гнатенка А.В.,
суддів:
Григор’євої Л.І.,
Косенка В.Й.,
Данчука В.Г.,
Луспеника Д.Д.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання" до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання" про визнання акта недійсним за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання" на рішення апеляційного суду Луганської області від 19 лютого 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У березні 2008 року товариство з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання" звернулося до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що за результатами перевірки відділом збуту Луганського філіалу товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання" установлено, що ОСОБА_1 безобліково використовувала електричну енергію, своїми діями завдала майновий збиток товариству з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання" у сумі 8 088 грн. 22 коп., яку просить стягнути з відповідача на їх користь.
У квітні 2008 року ОСОБА_1 звернулася до суду із зустрічним позовом, обгрунтовуючи вимоги тим, що під час проведення перевірки працівниками відділу збуту Луганського філіалу товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання" було допущено порушення, що призвело до неправомірного складення акта про порушення Правил користування електричною енергією для населення. ОСОБА_1 просила визнати недійсним акт № 16472 від 7 серпня 2007 року про порушення правил користування електричною енергією.
Рішенням Артемівського районного суду м. Луганська від 8 жовтня 2008 року, первісний позов задоволено, у задоволенні зустрічного позову відмовлено. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання" 8 088 грн. 22 коп.
Рішенням апеляційного суду Луганської області від 19 лютого 2009 року рішення суду першої інстанції скасовано, ухвалено нове рішення, яким у задоволенні первісного позову відмовлено, зустрічний позов задоволено. Визнано недійсним акт № 16472 від 7 серпня 2007 року про порушення Правил користування електричною енергією для населення.
У касаційній скарзі товариство з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання" просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на невідповідність висновків апеляційного суду обставинам справи, неправильне застосування судом норм матеріального права, порушення норм процесуального права.
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, дослідивши матеріали справи та перевіривши наведені в скарзі доводи, колегія суддів вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення, апеляційний суд виходив із того, що акт про порушення Правил користування електричною енергією для населення складено з порушенням установленого порядку, його не можна визнати доказом наявності порушень з боку ОСОБА_1, а тому задовольнив зустрічні позовні вимоги.
З такими висновками апеляційного суду погодитися не можна.
Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.
Акт про порушення Правил користування електричною енергією для населення від 7 серпня 2007 року, складений працівниками товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання", які діяли як посадові особи, на підставі відповідних положень правил користування електричною енергією.
Оскарження як дій лише щодо факту складення акта, так і самого акта, який не встановлює для споживача будь-яких обов’язків, крім рекомендації сплатити нараховані збитки, що є різновидом претензії, не передбачено чинним законодавством в якості способу захисту прав. Суд під час вирішення позову про стягнення матеріальних збитків від самовільного підключення до електромережі повинен дати оцінку вказаному акту.
Вирішуючи спір, суд апеляційної інстанції не з’ясував, чи передбачено чинним законодавством в якості способу захисту прав визнавати недійсним акт про порушення Правил користування електричною енергією, чи правомірно було проведено розрахунок завданих збитків, що має істотне значення для правильного вирішення спору.
За таких обставин рішення суду апеляційної інстанції підлягає скасуванню з передачею справи на новий апеляційний розгляд.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об’єднання" задовольнити частково.
Рішення апеляційного суду Луганської області від 19 лютого 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.В. Гнатенко
Судді:
Л.І. Григор’єва
В.Г. Данчук
В.Й. Косенко
Д.Д. Луспеник