ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
20 січня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі :
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Прокопчука Ю.В.,
Костенка А.В.,
Пшонка М.П., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до відкритого акціонерного товариства "Криворізький залізорудний комбінат", відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Кривому Розі Дніпропетровської області про стягнення заборгованості із щомісячних страхових виплат, відшкодування втраченого заробітку й компенсації втрати частини відшкодування шкоди через порушення термінів її виплати за касаційною скаргою відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Кривому Розі Дніпропетровської області на ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 лютого 2008 року,
в с т а н о в и л а :
У липні 2005 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що працював на шахті "Родіна" яка є структурним підрозділом ВАТ "Криворізький залізорудний комбінат". Указував, що під час виконання трудових обов’язків його було травмовано та висновком МСЕК від 18 січня 1994 року встановлено 25 % втрати професійної працездатності. Просив стягнути з відповідачів заборгованість із щомісячних страхових виплат, компенсацію частини сум відшкодування шкоди через порушення термінів її виплати.
Рішенням Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 17 липня 2007 року позов задоволено частково: стягнуто з відділення Фонду на користь ОСОБА_1 недоплату щомісячних страхових виплат відшкодування втраченого заробітку за період з 12 липня 2002 року до 1 жовтня 2005 року в сумі 10 157 грн. 77 коп.; зобов’язано відділення Фонду виплачувати щомісяця ОСОБА_1, починаючи з 1 жовтня 2005 року, по 454 грн. 75 коп. до зміни обставин, що тягнуть за собою перерахування або припинення страхових виплат; допущено негайне виконання рішення; у задоволенні позову ОСОБА_1 до ВАТ "Криворізький залізорудний комбінат" про стягнення заборгованості із щомісячних страхових виплат відшкодування втраченого заробітку та компенсації втрати частини сум відшкодування шкоди через порушення термінів її виплати відмовлено; у задоволенні позову ОСОБА_1 до відділення Фонду про стягнення компенсації втрати частини сум відшкодування шкоди через порушення термінів її виплати відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 лютого 2008 року відмовлено в задоволенні клопотання відділення Фонду про поновлення строку на апеляційне оскарження ухваленого рішення, апеляційну скаргу залишено без розгляду.
У касаційній скарзі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Кривому Розі Дніпропетровської області просить скасувати ухвалу апеляційного суду, справу передати до апеляційного суду для вирішення питання про поновлення строку на апеляційне оскарження.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
З матеріалів справи вбачається що рішення суду першої інстанції ухвалено за участі представника відділення Фонду (а.с. 120-126). Поважних причин пропущення строку на апеляційне оскарження клопотання про поновлення строку не містить.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку, що під час розгляду справи суд допустив порушення норм процесуального права, які передбачені ст. 338 ЦПК України як підстави для зміни або скасування судових рішень. Наведені в касаційній скарзі доводи висновків суду не спростовують.
Ураховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити.
Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 336, п. 1 ч. 1 ст. 342 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Кривому Розі Дніпропетровської області відхилити.
Ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 21 лютого 2008 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді: Т.Є. Жайворонок А.В. Костенко Ю.В. Прокопчук М.П. Пшонка