ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 січня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Гнатенка А.В.,
суддів:
Гуменюка В.І.,
Григор’євої Л.І.,
Данчука В.Г.,
Луспеника Д.Д.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Первомайський харчовий комбінат "Ідеал" (далі – ТОВ "Первомайський харчовий комбінат "Ідеал"), третя особа – ОСОБА_2, про відшкодування матеріальної та моральної шкоди за касаційною скаргою ТОВ "Первомайський харчовий комбінат "Ідеал" на заочне рішення Цюрупинського районного суду від 19 грудня 2006 року та рішення колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Херсонської області від 26 липня 2007 року,
в с т а н о в и л а :
У лютому 2006 року ОСОБА_1. звернулася до суду із вказаним позовом, посилаючись на те, що 18серпня 2005 року з вини водія ТОВ "Первомайський харчовий комбінат "Ідеал" ОСОБА_2. сталася дорожньо-транспортна пригода, унаслідок якої було пошкоджено належний їй автомобіль марки "Форд-Транзит", номерний знак НОМЕР_1.
Просила стягнути на її користь 29 187 гривень 91 копійку матеріальної шкоди та 25 000 гривень моральної шкоди.
Заочним рішенням Цюрупинського районного суду Херсонської області від 19 грудня 2006 року позов задоволено частково. Постановлено стягнути з відповідача на користь позивачки 29 187 гривень 91 копійку матеріальної шкоди, 15 000 гривень моральної шкоди та 3 382 гривні 80 копійок судових витрат, а також 330 гривень 37 копійок судових витрат у дохід держави. Зобов’язано позивачку передати відповідачеві пошкоджені деталі, вузли та запчастини, що підлягають заміні.
Ухвалою Цюрупинського районного суду Херсонської області від 23 березня 2007 року в задоволенні заяви ТОВ "Первомайський харчовий комбінат "Ідеал" про перегляд заочного рішення відмовлено.
Рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Херсонської області від 26 липня 2007 року рішення суду першої інстанції в частині стягнення завданої моральної шкоди змінено. Постановлено стягнути з відповідача на користь позивачки 3 000 гривень моральної шкоди. У решті – рішення суду залишено без змін.
ТОВ "Первомайський харчовий комбінат "Ідеал" звернулося до Верховного Суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій і направити справу на новий судовий розгляд, посилаючись на порушення судами норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Судами установлено, що 18 серпня 2005 року водій ТОВ "Первомайський харчовий комбінат "Ідеал" ОСОБА_2., керуючи автомобілем марки ЗІЛ-130, під час здійснення повороту ліворуч на автодорозі Херсон-Красноперекопськ-Сімферополь у порушення вимог п. 10.1 Правил дорожнього руху не надав переваги автомобілю "Форд-транзит" під керуванням ОСОБА_1., який рухався в одному напрямку лівою смугою, унаслідок чого допустив зіткнення із цим автомобілем, власником якого є позивачка ОСОБА_1. У результаті зіткнення автомобілі зазнали технічних пошкоджень.
В обґрунтування свого висновку про наявність у вчиненні ДТП вини працівника відповідача ОСОБА_2., суд першої інстанції посилався на протокол про адміністративне правопорушення, складений відносно ОСОБА_2. працівниками ДАІ, схему дорожньо-транспортної пригоди, показання свідків.
Під час встановлення зазначених фактів судом не були порушені норми процесуального права, а зібраним доказам дана належна правова оцінка.
Задовольняючи частково позов, суд першої інстанції правильно керувався ст.ст. 1187, 1188, 1172, 1167 ЦК України та виходив із того, що відповідач у повному обсязі відповідальний за завдану позивачам шкоду, оскільки зіткнення автомобілів сталося виключно з вини водія ТОВ "Первомайський харчовий комбінат "Ідеал" ОСОБА_2.
Апеляційний суд, перевіряючи доводи апеляційної скарги, дійшов висновку про те, що судом першої інстанції правильно були встановлені обставини справи та правильно застосовано норми матеріального права. Разом з тим, на думку колегії суддів апеляційної інстанції, розмір моральної шкоди не відповідав характеру й обсягу страждань позивачки, а тому він був зменшений із 15 000 гривень до 3 000 гривень. В іншій частині рішення було залишено без змін.
Згідно із ч. 1 ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не вправі встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, а тому доводи касаційної скарги в цій частині не можуть бути визнані як підстава для її задоволення.
За таких обставин колегія суддів визнає, що судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального й процесуального права, а тому відсутні підстави для їх скасування.
Керуючись ст.ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Первомайський харчовий комбінат "Ідеал" відхилити.
Рішення Цюрупинського районного суду від 19 грудня 2006 року та рішення колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Херсонської області від 26 липня 2007 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.В. Гнатенко
Судді:
В.І. Гуменюк
Л.І. Григор’єва
В.Г. Данчук
Д.Д. Луспеник