ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
20 січня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Левченка Є.Ф., Охрімчук
Л.І.,
Романюка Я.М., Сеніна Ю.Л.,
-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7 про відшкодування шкоди,
в с т а н о в и л а:
У серпні 2005 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_7 про відшкодування шкоди.
Зазначав, що він є членом дачного кооперативу "Стрімчак" та власником дачі НОМЕР_1, що розташована на третьому поверсі шестиповерхової будівлі.
ОСОБА_7 також є членом зазначеного кооперативу та власником розташованої поверхом вище дачі НОМЕР_2 і з її вини 2 серпня 2002 року, 15 липня 2003 року та 16 серпня 2004 року відбувалося залиття належної йому дачі НОМЕР_1.
Посилаючись на те, що залиттям дачі йому спричинено матеріальну та моральну шкоду, просив стягнути з ОСОБА_7 на його користь 11 392 грн у рахунок відшкодування матеріальної шкоди та 50 000 грн. на відшкодування завданої моральної шкоди.
Справа судами розглядалася неодноразово.
рішенням Центрального районного суду м. Сімферополя від 2 березня 2006 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 8 вересня 2008 року, позовні вимоги ОСОБА_6 задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_7 на його користь 9 039 грн. 08 коп. на відшкодування матеріальної шкоди та 50 000 грн. на відшкодування моральної шкоди. Стягнуто з ОСОБА_7 на користь ОСОБА_6 2 295 грн. 20 коп. витрат на проведення судових експертиз.
У касаційній скарзі ОСОБА_7, ОСОБА_8 просять скасувати ухвалені у справі судові рішення, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_6 в частині відшкодування моральної шкоди суд першої інстанції, з висновками якого погодився і апеляційний суд, з урахуванням характеру та обсягу заподіяних позивачеві моральних і фізичних страждань, істотних вимушених змін у його життєвих та виробничих зв`язках, прийшов до висновку, що моральна шкода ОСОБА_6 підлягає відшкодуванню у розмірі 50 000 грн.
Проте повністю погодитися з таким висновком суду не можна.
Судом встановлено, що ОСОБА_6 є членом дачного кооперативу "Стрімчак" та власником дачі НОМЕР_1, що розташована на третьому поверсі шестиповерхової будівлі.
ОСОБА_7 також є членом зазначеного кооперативу та власником розташованої поверхом вище дачі НОМЕР_2 і з її вини 2 серпня 2002 року, 15 липня 2003 року та 16 серпня 2004 року відбувалося залиття належної йому дачі НОМЕР_1, про що складені акти за участю голови кооперативу та його членів.
Систематичним залиттям дачі з вини відповідачки ОСОБА_6 спричинено матеріальну та моральну шкоду.
Згідно з ч. 3 ст. 386 ЦК України власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.
Установивши, що дача, належна на праві власності ОСОБА_6, була неодноразово залита через недбале виконання відповідачкою своїх обов`язків по утриманню й обслуговуванню сантехнічного обладнання належної їй на праві власності дачі, суди дійшли обгрунтованого висновку про наявність вини ОСОБА_8 у систематичному залитті дачі ОСОБА_6 і спричиненні йому матеріальної шкоди у розмірі 9 039 грн. 08 коп. та моральної шкоди.
Ухвалені в цій частині позовних вимог судові рішення відповідають встановленим обставинам справи та вимогам матеріального закону, а викладені у касаційній скарзі доводи зазначених висновків суду не спростовують.
Разом з тим, покладаючи на відповідачку обов`язок по відшкодуванню завданої позивачу моральної шкоди у розмірі 50 000 грн., судами не враховано, що відповідно до вимог ст. 23 ЦК України та положень п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 4 "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" (v0004700-95) розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає в межах заявлених вимог залежно від характеру та обсягу заподіяних позивачеві моральних і фізичних страждань, з урахуванням у кожному конкретному випадку вини відповідача, часу та зусиль необхідних для відновлення попереднього стану та інших обставин. Зокрема, враховується характер і тривалість страждань, стан здоров`я потерпілого, істотність вимушених змін у його життєвих та виробничих зв`язках.
Виходячи з вищенаведеного, ураховуючи конкретні обставини справи, а також виходячи із засад розумності, виваженості та справедливості сума стягнутої на користь позивача моральної шкоди підлягає зменшенню до 5 000 грн.
У решті судові рішення відповідають вимогам матеріального та процесуального закону.
Керуючись ст. 336, ст. 341, ч. 2 ст. 344 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
в и р і ш и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_7, ОСОБА_8 задовольнити частково.
рішенням Центрального районного суду м. Сімферополя від 2 березня 2006 року та ухвалу Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 8 вересня 2008 року в частині відшкодування моральної шкоди змінити.
Зменшити розмір стягнутої з ОСОБА_7 на користь ОСОБА_6 моральної шкоди до 5 000 грн.
У решті - рішення залишити без змін.
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.Г. Ярема
Судді:
Є.Ф. Левченко
Л.І. Охрімчук
Я.М. Романюк
Ю.Л. Сенін