ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 січня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Лященко Н.П.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7, ОСОБА_8 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди за касаційною скаргою ОСОБА_7 на рішення Полонського районного суду Хмельницької області від 12 грудня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Хмельницької області від 5 лютого 2009 року,
в с т а н о в и л а :
У вересні 2008 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_7, ОСОБА_8 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.
Зазначав, що 4 березня 2008 року неповнолітній ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_1, завдав середньої тяжкості тілесних ушкоджень його сину ОСОБА_9. Щодо відповідача було порушено кримінальну справу, яку постановою Полонського районного суду Хмельницької області від 22 липня 2008 року закрито на підставі ст. 47 КК України з передачею його під нагляд педагогічного колективу Онацьковецької загальноосвітньої школи. На лікування сина, додаткове його харчування та проїзд до нього змушений був нести майнові витрати, всього 2 000 грн. та 500 грн. ним було витрачено на правову допомогу. Крім того, неправомірними діями ОСОБА_8 йому та його синові завдано моральної шкоди.
Посилаючись на вищевикладене, позивач просив стягнути з відповідачів на їхню із сином користь 2 000 грн. майнової шкоди, 500 грн. витрат на правову допомогу, а також на свою користь 2 000 грн. моральної шкоди та на користь свого сина, ОСОБА_10, 8 000 грн. моральної шкоди.
рішенням Полонського районного суду Хмельницької області від 12 грудня 2008 року позов ОСОБА_6 задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_7 на користь ОСОБА_10 7 000 грн. моральної шкоди, на користь ОСОБА_6 500 грн. моральної шкоди, 441 грн. 34 коп. майнової шкоди, 904 грн. витрат на правову допомогу, 59 грн. 50 коп. судового збору в дохід держави та 7 грн. 50 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Хмельницької області від 5 лютого 2009 року рішення районного суду змінено: зменшено розмір відшкодування моральної шкоди з ОСОБА_7 на користь ОСОБА_10 до 5 000 грн. У решті - рішення залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_7 просить скасувати ухвалені судові рішення в частині стягнення з нього 500 грн. моральної шкоди на користь ОСОБА_6 і 904 грн. витрат на правову допомогу, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
У решті - судові рішення не оскаржуються.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи частково позовні вимоги позивача, суд першої інстанції обґрунтовано виходив із того, що неповнолітнім ОСОБА_8 вчиненим злочином відносно неповнолітнього ОСОБА_10, яким завдано майнової та моральної шкоди.
Вина неповнолітнього ОСОБА_8 у скоєнні злочину встановлена вищезазначеною постановою суду.
Відповідно до ч. 1 ст. 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.
Судові рішення в частині відшкодування моральної шкоди на користь неповнолітнього потерпілого, ОСОБА_10, є законним та обґрунтованим, а розмір шкоди визначено з урахуванням принципів об’єктивності, справедливості та розумності.
Разом з тим, у п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 4 "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" (v0004700-95) (зі змінами та доповненнями) міститься роз’яснено, що заподіяна моральна (немайнова) шкода відшкодовується тій фізичній чи юридичній особі, права якої були безпосередньо порушені протиправними діями (бездіяльністю) інших осіб.
Ураховуючи викладене, стягнення компенсації за завдану моральну шкоду на користь батька потерпілого, ОСОБА_6, є помилковим.
У цій частині судові рішення підлягають скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні позову.
Судові рішення в частині стягнення судових витрат ґрунтуються на матеріалах справи та вимогах закону.
Керуючись ст.ст. 336, 341 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
в и р і ш и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_7 задовольнити частково.
рішення Полонського районного суду Хмельницької області від 12 грудня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Хмельницької області від 5 лютого 2009 року в частині стягнення компенсації за завдану моральну шкоду на користь ОСОБА_6 скасувати, ухвалити в цій частині нове рішення. У задоволенні позову ОСОБА_6 про відшкодування на його користь моральної шкоди відмовити.
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
Т.Є. Жайворонок
Н.П. Лященко
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай