У Х В А Л А
і м е н е м у к р а ї н и
19 січня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Прокопчука Ю.В.,
Пшонки М.П.,- розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до закритого акціонерного товариства "АРК" про захист порушеного права, стягнення середнього заробітку за час затримки видачі трудової книжки та відшкодування моральної шкоди, за касаційною скаргою закритого акціонерного товариства "АРК" на рішення Куйбишевського районного суду м. Донецька від 11 вересня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 15 грудня 2008 року,
в с т а н о в и л а :
У травні 2008 року ОСОБА_1 звернулася в суд із вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що вона працювала у відповідача на посаді генерального директора з 25 липня 2002 року. 3 березня 2008 року вона звернулася до відповідача з заявою про звільнення за власним бажанням за ст. 38 КЗпП України, однак відповідач відмовився при звільненні видати їй трудову книжку. Після її звернення до прокурора за захистом порушеного права, відповідачу було запропоновано видати їй трудову книжку. Трудову книжку їй було видано без відповідного запису про її звільнення, а лише поставлено печатку. Вважаючи, що такі дії відповідача є незаконними, уточнивши під час судового розгляду позовні вимоги, просила суд зобов’язати відповідача зробити запис про її звільнення за власним бажанням із стягненням на її користь середнього заробітку за час затримки видачі трудової книжки з відповідним записом про її звільнення та 10 тис. грн. на відшкодування моральної шкоди.
Рішенням Куйбишевського районного суду м. Донецька від 11 вересня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 15 грудня 2008 року, позовні вимоги ОСОБА_1. задоволено. Зобов’язано генерального директора ЗАТ "АРК" Симонова Ю.В. зробити в трудовій книжці ОСОБА_1. відповідний запис про її звільнення з 17 березня 2008 року за власним бажанням відповідно до ст. 38 КЗпП України з посиланням на відповідний наказ, його номер та дату. Стягнуто з ЗАТ "АРК" на користь ОСОБА_1. за період з 17 березня 2008 року до 11 вересня 2008 року середній заробіток за час затримки видачі трудової книжки в розмірі 5 707, 75 грн. та 3 тис. грн. на відшкодування моральної шкоди.
У касаційній скарзі ЗАТ "АРК" ставиться питання про скасування судових рішень з підстав неправильного застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права із передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Згідно ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження судового рішення може бути неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається порушення судами норм матеріального та процесуального права колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу закритого акціонерного товариства "АРК" відхилити.
Рішення Куйбишевського районного суду м. Донецька від 11 вересня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 15 грудня 2008 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді: Ю.В. Прокопчук М.П. Пшонка