ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19 січня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України у складі:
Романюка Я.М., Левченка Є.Ф., Сеніна Ю.Л.,розглянувши справу за заявою ОСОБА_1 про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства, прокуратури і суду, за касаційною скаргою першого заступника прокурора Київської області на ухвалу Броварського міськрайонного суду від 9 вересня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 28 квітня 2009 року,
в с т а н о в и л а :
У червні 2008 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про відшкодування моральної шкоди, завданої йому незаконним притягненням до кримінальної відповідальності.
Ухвалою Броварського міськрайонного суду від 9 вересня 2008 року, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду Київської області від 28 квітня 2009 року, заяву задоволено. Визначено розмір відшкодування ОСОБА_1. моральної шкоди у сумі 113 553 грн. та зобов’язано Головне управління Державного казначейства України здійснити таке відшкодування з Державного бюджету України.
У касаційній скарзі перший заступника прокурора Київської області, посилаючись на порушення судом норм процесуального права, просить скасувати зазначені судові рішення та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції
Заслухавши доповідь судді Верховного Суду України, дослідивши матеріали справи та перевіривши наведені у скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню.
Постановляючи ухвалу про визначення розміру відшкодування моральної шкоди та здійснення його органом державного казначейства за рахунок коштів державного бюджету, суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, виходив із того, що ОСОБА_1. було незаконно притягнуто до кримінальної відповідальності, чим йому завдано моральних переживань, які необхідно компенсувати за рахунок коштів державного бюджету, а залучення до участі у справі відповідного органу державного казначейства не є необхідним, оскільки справа не розглядається в порядку позовного провадження.
Однак з таким висновком погодитися не можна.
Відповідно до ст.ст. 1, 4 Закону України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянину незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду" відшкодування моральної шкоди, завданої громадянину внаслідок незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, провадиться за рахунок державного бюджету. Пленум Верховного Суду України у п. 10-1 постанови "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" від 31 березня 1995 року № 4 (v0004700-95) роз’яснив, що в разі, якщо шкода відшкодовується державою, то при вирішенні спору про відшкодування моральної шкоди суд разом із відповідним державним органом, який завдав її позивачу, має притягнути як відповідача і відповідний орган державного казначейства.
Таким чином, не залучивши орган, який незаконно притягнув позивача до кримінальної відповідальності, а також відповідний орган державного казначейства до участі у справі, та поклавши на Головне управління Державного казначейства України обов’язок здійснити з Державного бюджету України відшкодування ОСОБА_1. моральної шкоди суд вирішив питання про права та обов’язки осіб, які не брали участь у справі, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 338 ЦПК України є підставою для обов’язкового скасування судових рішень з передачею справи на новий розгляд.
Керуючись ч. 4 ст. 332, п. 4 ч.1 ст. 338, п. 2 ч. 1 ст. 344 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу першого заступника прокурора Київської області задовольнити.
Ухвалу Броварського міськрайонного суду від 9 вересня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 28 квітня 2009 року скасувати і передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді Верховного Суду України Я.М. Романюк Є.Ф. Левченко Ю.Л. Сенін