У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
15 січня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Охрімчук Л.І.,
Левченка Є.Ф., Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на частину квартири, за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 29 жовтня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 28 січня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У липні 2007 року ОСОБА_1. звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання права власності на ? частину квартири у порядку поділу спільного сумісного майна подружжя.
Зазначав, що з 1975 року перебуває з відповідачкою в шлюбі.
У період шлюбу у 1996 року подружжя набуло права власності на квартиру АДРЕСА_1
Посилаючись на те, що спірна квартира є спільною сумісною власністю подружжя, просив у порядку поділу спільного сумісного майна подружжя визнати за ним право власності на ? частину зазначеної квартири.
Рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 29 жовтня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Одеської області від 28 січня 2009 року, позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено. У порядку поділу спільного сумісного майна подружжя визнано за ОСОБА_1 право власності на ? частину квартири АДРЕСА_1 порядку поділу спільного сумісного майна подружжя визнано за ОСОБА_2 право власності на ? частину зазначеної квартири.
У касаційній скарзі ОСОБА_2 просить скасувати ухваленні у справі судові рішення та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов`язкового скасування судових рішень.
Ураховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні касаційної скарги.
Керуючись статтями 332, 335, 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_2 відхилити.
Рішення Приморського районного суду м. Одеси від 29 жовтня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Одеської області від 28 січня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Л.І. Охрімчук
Є.Ф. Левченко
Ю.Л. Сенін