І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
13 січня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Лященко Н.П.,
Костенка А.В.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дитини та відібрання дитини за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу судді апеляційного суду Рівненської області від 8 квітня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
Рішенням Здолбунівського районного суду Рівненської області від 14 жовтня 2008 року позов задоволено. Розірвано шлюб між ОСОБА_1. і ОСОБА_3, зареєстрований 27 листопада 2005 року у відділі реєстрації актів цивільного стану Здолбунівського районного управління юстиції Рівненської області. Неповнолітню ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 народження, залишено проживати з матір’ю – ОСОБА_3 Вирішено відібрати в ОСОБА_1. та передати неповнолітню ОСОБА_2 матері – ОСОБА_3
Ухвалою апеляційного суду Рівненської області від 26 листопада 2008 року рішення суду першої інстанції в частині визначення місця проживання дитини, відібрання дитини та передачі дитини матері залишено без змін.
Ухвалою Здолбунівського районного суду Рівненської області від 12 березня 2009 року відмовлено ОСОБА_1. у задоволенні заяви про перегляд рішення Здолбунівського районного суду Рівненської області від 14 жовтня 2008 року у зв’язку з нововиявленими обставинами.
Не погоджуючись з указаною ухвалою районного суду, ОСОБА_1 17 березня 2009 року подав апеляційну скаргу.
Ухвалою судді апеляційного суду Рівненської області від 8 квітня 2009 року апеляційну скаргу ОСОБА_1. повернуто апелянту.
В обґрунтування касаційної скарги ОСОБА_1 посилається на порушення апеляційним судом норм процесуального права та ставить питання про скасування ухвали апеляційного суду й передачу справи до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Суддя апеляційного суду, повертаючи апеляційну скаргу, посилався на те, що ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження 23 березня 2009 року, тобто з пропущенням установленого законом строку, і питання про його поновлення не ставить.
З таким висновком судді апеляційного суду погодитись не можна.
Згідно із ч. 2 ст. 294 ЦПК України заяву про апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції може бути подано протягом п’яти днів з дня проголошення ухвали. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.
Відповідно до ч. 4 ст. 295 ЦПК України апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.
Частиною 6 ст. 70 ЦПК України визначено, що строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв’язку.
Згідно з доданими до касаційної скарги копіями опису відправлення пошти та фіскального чека апеляційну скаргу ОСОБА_1. здано на пошту 17 березня 2009 року.
За таких обставин висновок судді апеляційного суду щодо порушення ОСОБА_1. строку на апеляційне оскарження ухвали районного суду є передчасним, доводи ОСОБА_1. про вчасне оскарження ухвали суду заслуговують на увагу та потребують перевірки.
Крім того, суддя апеляційного суду, встановивши, що апеляційна скарга подана після закінчення строків на апеляційне оскарження й питання про їх поновлення не ставиться, повинен був залишити апеляційну скаргу без розгляду відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, а не повертати її, посилаючись на положення ст. 297 ЦПК України.
Ураховуючи викладене, ухвала судді апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею справи до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги.
Відповідно до ст. 342 ЦПК України суд касаційної інстанції скасовує ухвалу і передає питання на новий розгляд до суду першої або апеляційної інстанції, якщо було порушено порядок, встановлений для його вирішення.
Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верхового Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.
Ухвалу судді апеляційного суду Рівненської області від 8 квітня 2009 року скасувати, справу передати до апеляційного суду Рівненської області для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
Н.П. Лященко А.В. Костенко В.А. Мазурок В.С. Перепічай