ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
11 січня 2010 року м. Київ
Суддя Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України Прокопчук Ю.В., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 3 червня 2009 року, додаткове рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 9 жовтня 2009 року та рішення апеляційного суду Полтавської області від 11 листопада 2009 року в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: КП "БТІ та МБ Полтавського району" про визнання права власності на майно, розподіл майна подружжя та визначення порядку користування земельною ділянкою,
в с т а н о в и в :
Рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 3 червня 2009 року зазначений позов ОСОБА_1 задоволено частково. Визнано право власності за ОСОБА_1 на матеріали, обладнання тощо, які були використані в процесі будівництва (створення майна), по першому варіанту судово будівельно-технічної експертизи № 194-08 від 4 серпня 2008 року, а саме квартири № 2 з надвірними побудовами на загальну суму 336 209 грн., які розташовані АДРЕСА_1. Визнано право власності за ОСОБА_2 на матеріали, обладнання тощо, які були використані в процесі будівництва (створення майна), по першому варіанту судово будівельно-технічної експертизи № 194-08 від 4 серпня 2008 року, а саме квартири № 1 з надвірними побудовами на загальну суму 373 903 грн., які розташовані АДРЕСА_1. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 18847 грн. різницю частки по розподілу майна, 800 грн. витрат за проведення експертиз, 2300 грн. витрат на правову допомогу. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь держави 350 грн. недоплаченого судового збору.
Додатковим рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 9 жовтня 2009 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 про визначення порядку користування земельною ділянкою відмовлено. ОСОБА_2 від сплати державного мита звільнено.
Рішенням апеляційного суду Полтавської області від 11 листопада 2009 року рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 3 червня 2009 року залишено без змін. Додаткове рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 9 жовтня 2009 року в частині відмови ОСОБА_1 в задоволенні позовних вимог у визначенні порядку користування земельною ділянуою скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення, яким позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення порядку користування земельною ділянкою задоволено. Виключено з рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 3 червня 2009 року посилання на стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 18847 грн. різницю часток по розподілу майна та посилання суду про визнання права власності за сторонами на квартири № 1, та № 2 з надвірними побудовами. В іншій частині додаткове рішення залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати постановлені у справі судові рішення, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права, та ухвалити нове рішення про задоволення її позову.
У відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.
Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Згідно ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановленні в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Доводи скарги та зміст оскаржуваних рішень не дають підстав для висновку, що судами при розгляді справи допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які передбачені ст. ст. 338 - 341 ЦПК України як підстави для скасування рішень.
На підставі наведеного та керуючись пунктом 5 частини 3 статті 328 ЦПК України
у х в а л и в:
ОСОБА_1 у відкритті касаційного провадження в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: КП "БТІ та МБ Полтавського району" про визнання права власності на майно, розподіл майна подружжя та визначення порядку користування земельною ділянкою відмовити.
Додані до касаційної скарги матеріали повернути скаржниці.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України Ю.В. Прокопчук