ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
23 грудня 2009 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Пшонки М.П.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Лященко Н.П.,
Перепічая В.С.,
Прокопчука Ю.В., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа – Перша Рівненська державна нотаріальна контора, про визнання заповіту недійсним за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 5 березня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 30 вересня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
У травні 1995 року ОСОБА_3 звернулась до суду з указаним позовом, зазначаючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її брат – ОСОБА_4 після смерті якого відкрилась спадщина у вигляді квартири АДРЕСА_1, автомобіля "Москвич" та предметів домашнього вжитку. Спадкоємців першої черги за законом немає. Вона звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та дізналась, що 1 листопада 2004 року ОСОБА_4 перебуваючи на стаціонарному лікуванні в Рівненській міській лікарні, склав заповіт на ім’я ОСОБА_5., яка є його та її сестрою. Вважала, що на час складання заповіту ОСОБА_4. не міг розуміти значення своїх дій і керувати ними, оскільки перебував у тяжкому стані та приймав ліки, що містили наркотичні речовини.
Посилаючись на викладене, позивачка просила визнати з підстав ст. 55 ЦК України 1963 року зазначений заповіт недійсним.
У ході судового розгляду 27 червня 1997 року померла позивачка ОСОБА_3, правонаступником якої є ОСОБА_1, а ІНФОРМАЦІЯ_2 померла відповідачка ОСОБА_5., правонаступником якої є ОСОБА_2
Справа розглядалася судами неодноразово.
Останнім рішенням Рівненського міського суду Рівненської області від 5 березня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Рівненської області від 30 вересня 2008 року, у задоволенні позову відмовлено.
В обґрунтування касаційної скарги ОСОБА_1 посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права й ставить питання про скасування судових рішень і передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно зі ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням вимог матеріального та процесуального права. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.
Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд, обґрунтовано виходив із того, що ні ОСОБА_3, ні її правонаступником, ОСОБА_1, відповідно до положень ст. 60 ЦПК України не було надано достовірних і достатніх доказів про те, що померлий ОСОБА_4. на момент складання заповіту перебував у такому стані, коли він не міг розуміти значення своїх дій і керувати ними.
Під час розгляду справи судом не були порушені норми матеріального й процесуального права, а наведені в скарзі доводи є необґрунтованими та правильність висновків суду не спростовують, тому колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України не знаходить підстав для задоволення касаційної скарги.
Керуючись ст. 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 відхилити.
Рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 5 березня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 30 вересня 2008 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.П. Пшонка
Судді:
Т.Є. Жайворонок
Н.П. Лященко
В.С. Перепічай
Ю.В. Прокопчук