ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 грудня 2009 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
Охрімчук Л.І.,
Левченка Є.Ф.,
Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, третя особа – Перша ялтинська державна нотаріальна контора, про поділ майна, за касаційною ОСОБА_4 на рішення Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 16 лютого 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2007 року ОСОБА_4. звернулась до суду з позовом до ОСОБА_1., ОСОБА_2., ОСОБА_3 про поділ майна, придбаного за час проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу.
Зазначала, що з 1998 року вона проживала однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_5
Зазначений факт встановлено рішенням Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від 1 серпня 2007 року.
У період проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу 4 квітня 2003 року ОСОБА_5. придбав квартиру АДРЕСА_1 та зареєстрував за собою право власності на зазначену квартиру.
ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5. помер.
Після його смерті відкрилась спадщина на зазначену квартиру. Спадкоємцями померлого ОСОБА_5 є відповідачі по справі.
Посилаючись на те, що вона з 1998 року проживала з ОСОБА_5 однією сім`єю і що спірна квартира придбана ними під час спільного проживання, просила визнати за нею право власності на ? частини квартири АДРЕСА_1
Заочним рішенням Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від 11 липня 2008 року позовні вимоги ОСОБА_4. задоволено. Визнано квартиру АДРЕСА_1 спільним сумісним майном подружжя ОСОБА_4 і ОСОБА_5 та визнано за ОСОБА_4 право власності на ? частину зазначеної квартири.
Рішенням Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 16 лютого 2009 року рішення Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від 11 липня 2008 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 відмовлено.
У касаційній скарзі ОСОБА_4. просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалене з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов`язкового скасування судових рішень.
Ураховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити у задоволенні касаційної скарги.
Керуючись статтями 332, 335- 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.
Рішення Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 16 лютого 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
Л.І. Охрімчук
Є.Ф. Левченко
Ю.Л. Сенін