ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
Яреми А.Г.,
Левченка Є.Ф.,
Охрімчук Л.І.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні в м. Києві 22 грудня 2009 року справу за позовом акціонерного комерційного банку "Імексбанк" до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про стягнення заборгованості за договором кредиту за касаційною скаргою ОСОБА_5 на заочне рішення Корольовського районного суду м. Житомира від 29 жовтня 2008 року та рішення Апеляційного суду Житомирської області від 15 квітня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У серпні 2008 року акціонерний комерційний банк "Імексбанк" (далі – АКБ "Імексбанк") звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що 23 жовтня 2007 року між банком і ОСОБА_4 укладено договір кредиту, за умовами якого останній отримав 26 тис. доларів США, що еквівалентно 125 944 грн., і зобов'язався повернути вказаний кредит до жовтня 2010 року за встановленим графіком, а саме щомісяця по 765 доларів США.
Того ж дня між банком і ОСОБА_5 було укладено договір поруки, за яким останній зобов'язався в разі порушення ОСОБА_4 зобов'язань за кредитним договором відповідати з останнім в солідарному порядку.
Вважаючи, що ОСОБА_4 ухиляється від виконання своїх зобов'язань за договором кредиту, допустив заборгованість за цим договором, у зв'язку з чим відповідно до п. 3.2.6 договору кредитор має право вимагати від позичальника сплати в повному обсязі заборгованості за договором кредиту, відсотків за користування ним і пеню, позивач просив стягнути з відповідачів на його користь заборгованість за договором кредиту в сумі 26 тис. доларів США, зазначені відсотки в розмірі 298, 49 доларів США, пеню в розмірі 391, 86 доларів США, штраф у розмірі 1 300 доларів США, а всього 27 990, 35 доларів США, що еквівалентно 135 585 грн. 25 коп.
Заочним рішенням Корольовського районного суду м. Житомира від 29 жовтня 2008 року позов задоволено в повному обсязі; вирішено питання про розподіл судових витрат.
Рішенням Апеляційного суду Житомирської області від 15 квітня 2009 року вказане рішення суду першої інстанції змінено, викладено його резолютивну частину в іншій редакції, зобов'язано ОСОБА_4 та ОСОБА_5 солідарно повернути АКБ "Імексбанк" заборгованість за кредитом у сумі 27 990, 35 доларів США, а в разі неможливості виконання рішення в такому порядку ухвалено стягнути солідарно з відповідачів на користь зазначеного банку 135 585 грн. 25 коп.
У касаційній скарзі ОСОБА_5 ставить питання про скасування судових рішень і передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування норм матеріального і порушення норм процесуального права.
Колегія суддів дійшла висновку про те, що підстави для скасування судових рішень відсутні.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про те, що судами допущено порушення або неправильне застосування норм процесуального права, яке призвело до неправильного вирішення справи.
Керуючись ст. ст. 332, 336 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_5 від 15 квітня 2009 року відхилити, заочне рішення Корольовського районного суду м. Житомира від 29 жовтня 2008 року та рішення Апеляційного суду Житомирської області залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді Верховного Суду України
А.Г. Ярема
Є.Ф. Левченко
Л.І. Охрімчук