ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
16 грудня 2009 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Лященко Н.П.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом прокурора м. Калуша Івано-Франківської області в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа – служба у справах неповнолітніх Калуської міської ради Івано-Франківської області, про позбавлення батьківських прав за касаційною скаргою прокурора м. Калуша Івано-Франківської області на рішення апеляційного суду Івано-Франківської області від 18 вересня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
У липні 2007 року прокурор м. Калуша Івано-Франківської області в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 звернувся до суду з указаним позовом, зазначаючи, що проведеною прокуратурою перевіркою щодо виконання батьківських обов’язків ОСОБА_2 відносно неповнолітньої дочки – ОСОБА_1, установлено, що неповнолітня ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 народження, мешкає разом із матір’ю – ОСОБА_3 Шлюб між батьками ОСОБА_1 розірвано 13 жовтня 2004 року. Протягом п’яти років відповідач вихованням, утриманням і навчанням дитини не займається, матеріальної допомоги не надає, життям дочки не цікавиться та зв’язку з нею не підтримує.
Посилаючись на викладене, прокурор просив позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно дочки – ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 народження.
Рішенням Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 18 липня 2008 року позов задоволено та позбавлено ОСОБА_2 батьківських прав відносно дочки – ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 народження.
Рішенням апеляційного суду Івано-Франківської області від 18 вересня 2008 року рішення суду першої інстанції скасовано, ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено.
В обґрунтування касаційної скарги прокурор м. Калуша Івано-Франківської області посилається на невідповідність висновків апеляційного суду обставинам справи, неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права й ставить питання про скасування рішення апеляційного суду та залишення в силі рішення суду першої інстанції.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням вимог матеріального та процесуального права. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про відмову в задоволенні позову прокурора м. Калуша Івано-Франківської області, апеляційний суд обґрунтовано виходив із того, що ОСОБА_2 не ухилявся від виконання своїх батьківських обов’язків, а не виконував усіх обов’язків із поважних причин.
Під час розгляду справи апеляційним судом не були порушені норми матеріального й процесуального права, а наведені в скарзі доводи є необґрунтованими та правильність висновків апеляційного суду не спростовують, тому колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України не знаходить підстав для задоволення касаційної скарги.
Керуючись ст. 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу прокурора м. Калуша Івано-Франківської області відхилити.
Рішення апеляційного суду Івано-Франківської області від 18 вересня 2008 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
Т.Є. Жайворонок
Н.П. Лященко
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай