ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
РІШЕНННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 грудня 2009 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Лященко Н.П.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "АВІА-ХЕНДЛІНГ" (далі – ТОВ "АВІА-ХЕНДЛІНГ"), товариства з обмеженою відповідальністю "Юніверс" (далі – ТОВ "Юніверс") про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, за касаційною скаргою ТОВ "АВІА-ХЕНДЛІНГ" на рішення Рівненського міського суду від 4 листопада 2008 року та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 13 січня 2009 року,
в с т а н о в и л а :
У квітні 2007 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до ТОВ "АВІА-ХЕНДЛІНГ", ТОВ "Юніверс" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.
Зазначала, що 13 липня 2006 року забронювала три квитки через офіційне агентство з продажу міжнародних автобусних квитків ТОВ "АВІА-ХЕНДЛІНГ" на автобус рейсу Київ – Берлін, відправленням з м. Рівне, перевізник ТОВ "Юніверс" на 13 серпня 2006р., сплативши при цьому комісійний збір та отримавши талони-замовлення. Позивач з родиною вчасно прибули на місце відправлення автобуса, однак у посадці їм відмовили через відсутність вільних місць. В зв’язку з цим позивачка з родиною не змогла вчасно виїхати до м. Берліну, зробила це 15 серпня 2006 року, скориставшись послугами таксі та залізниці. При цьому запізнення до м. Берліну призвело до пропуску двох робочих днів на заняттях в школі, де позивачка працює викладачем. Просила стягнути 1 524 грн. 34 коп. упущеної вигоди, 260 грн. на послуги таксі, 181 грн. 36 коп. різниці у вартості між потягами на автобус та потяг, 160 грн. витрат на правову допомогу, 10 000 грн. на відшкодування моральної шкоди, 2 035 грн. судових витрат.
Рішенням Рівненського міського суду від 4 листопада 2008 року, залишеного без змін ухвалою апеляційного суду Рівненської області від 13 січня 2009 року, позов ОСОБА_1 задоволено частково. Стягнуто з ТОВ "АВІА-ХЕНДЛІНГ" на користь ОСОБА_1 2 125 грн. 70 коп. на відшкодування матеріальної шкоди, 2 000 грн. на відшкодування моральної шкоди, 2 035 грн. судових витрат та на користь держави 41 грн. 26 коп. судового збору. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
У касаційній скарзі ТОВ "АВІА-ХЕНДЛІНГ" просить скасувати ухвалені у справі рішення судів та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовити, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Ухвалюючи рішення в частині задоволення позовних вимог про відшкодування моральної шкоди, суд першої інстанції, з висновками якого погодився і суд апеляційної інстанції, виходив із того, що ОСОБА_1 зазнала моральних страждань унаслідок неправомірних дій працівників ТОВ "АВІА-ХЕНДЛІНГ", які прийнявши замовлення на бронювання квитків на автобусний рейс, не забезпечили наявності вільних місць в автобусі, у результаті чого позивачці була завдана моральна шкода, яка підлягає відшкодуванню. При цьому суди, встановивши наявність між сторонами договірних відносин, помилково керувалися ст. 1167 ЦК України, яка регулює позадоговірні (деліктні) відносини, не прийнявши до уваги те, що згідно з ч. 5 ст. 4 Закону України "Про захист прав споживачів" (у редакції, що діяла на час ухвалюючи рішення) споживачі мають право на відшкодування майнової та моральної (немайнової) шкоди, заподіяної небезпечними для життя і здоров'я людей товарами, у випадках, передбачених законодавством.
У порушення вищезазначених вимог закону суди безпідставно стягнули шкоду за послуги, які не визнані такими, що є небезпечним для життя і здоров’я людей.
За таких обставин задоволення вимог про відшкодування моральної шкоди не ґрунтується на законі, а тому судові рішення в цій частині підлягають скасуванню з підстав, передбачених ст. 341 ЦПК України, з ухваленням у цій частині нового рішення про відмову в задоволенні цих вимог.
Що стосується судових рішень у частині відшкодування матеріальної шкоди, то доводи касаційної скарги є необґрунтованими та правильність висновків судів не спростовують, а тому судові рішення у цій частині слід залишити без змін.
Керуючись ст. ст. 341, 344 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
в и р і ш и л а:
Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "АВІА-ХЕНДЛІНГ" задовольнити частково.
Рішення Рівненського міського суду від 4 листопада 2008 року та ухвалу апеляційного суду Рівненської області від 13 січня 2009 року в частині стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "АВІА-ХЕНДЛІНГ" на користь ОСОБА_1 моральної шкоди скасувати.
У задоволенні позову ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "АВІА-ХЕНДЛІНГ" про відшкодування моральної шкоди відмовити.
У решті – судові рішення залишити без змін.
Рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
Т.Є. Жайворонок
Н.П. Лященко
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай