ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
9 грудня 2009 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України у складі :
Левченка Є.Ф., Охрімчук Л.І., Сеніна Ю.Л.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення грошових коштів,
в с т а н о в и л а :
У серпні 2005 року ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що 1 квітня 2005 року відповідачі купили в нього 10 тон насіння соняшника загальною вартістю 14 тис. грн. і зобов’язалися сплатити йому зазначену суму коштів до 20 липня 2005 року, однак такого свого обов’язку не виконали.
Позивач просив стягнути з відповідачів 14 тис. грн.
Рішенням Болградського районного суду від 30 вересня 2008 року позов задоволено частково, постановлено стягнути на користь позивача з ОСОБА_2 7 тис. грн., в задоволенні позову до ОСОБА_3 відмовлено.
Рішенням Апеляційного суду Одеської області від 23 червня 2009 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення про задоволення позову, постановлено стягнути з відповідачів солідарно на користь позивача 14 тис. грн. та стягнути з ОСОБА_2, ОСОБА_3 в рівних частках на користь ОСОБА_1 100 грн. судових витрат.
У касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на незаконність оскаржуваного судового рішення, на порушення апеляційним судом норм процесуального права.
Касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Доводи скарги та матеріали витребуваної справи не дають підстав для висновку, що апеляційним судом при розгляді справи допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які передбачені ст. ст. 338 - 341 ЦПК України як підстави для скасування рішень.
Згідно з ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, а тому доводи касаційної скарги в цій частині не можуть бути визнані як підстава для призначення справи до судового розгляду.
Доводи скарги ОСОБА_3 про те, що його не було належним чином повідомлено про час і місце судового засідання апеляційного суду, спростовуються відповідним повідомленням (а.с.190).
Оскаржуване судове рішення ухвалене з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Керуючись ст. ст. 332, 336 ЦПК України, колегія суддів Cудової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 відхилити, рішення Апеляційного суду Одеської області від 23 червня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді Верховного Суду України: Є.Ф. Левченко
Л.І. Охрімчук
Ю.Л. Сенін