ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
9 грудня 2009 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючий Патрюка М.В.,
суддів: Костенка А.В., Перепічая В.С.,
Мазурка В.А., Прокопчука Ю.В., -
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за заявою державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя про розкриття банківської таємниці щодо товариства з обмеженою відповідальністю "Будтехсервіс" (далі – ТОВ "Будтехсервіс") за касаційною скаргою державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя на рішення Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 7 лютого 2008 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 6 травня 2008 року,
встановила:
У січні 2008 року державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Запоріжжя (далі – ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя) звернулася до суду із заявою про розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, посилаючись на те, що ТОВ "Будтехсервіс" відсутнє в місці його юридичної реєстрації: 69015, м. Запоріжжя, вул. Генераторна, буд. 7 кв. 8, що унеможливлює проведення її фахівцями позапланової виїзної перевірки платника податків відповідно до Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 19 лютого 1998 року № 80 (z0172-98) (зі змінами, внесеними згідно з наказом від 24 липня 2006 року № 427).
З метою встановлення фактичних обсягів доходів та витрат ТОВ "Будтехсервіс", для перевірки достовірності відомостей, внесених до податкових декларацій, а також для виявлення схем товарно-грошових потоків і перевірки дотримання зазначеним товариством вимог податкового та валютного законодавства виникла необхідність отримання інформації про рух грошових коштів на банківському рахунку № 26000058300001.
ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя, посилаючись на положення законів України: "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) та "Про банки і банківську діяльність" (2121-14) , просила зобов’язати акціонерно-комерційний банк "Індустріалбанк" надати їй інформацію про обсяг та обіг коштів на вказаному рахунку за період з 20 серпня 2004 року до 8 січня 2008 року із зазначенням контрагентів, дат, сум призначення платежу.
У лютому 2008 року ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя свої вимоги обґрунтувала існуванням вірогідності мінімізації доходів ТОВ "Будтехсервіс" і посилалася на необхідність здійснення нею контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків і зборів (обов’язкових платежів).
Рішенням Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 7 лютого 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 6 травня 2008 року, заяву залишено без задоволення.
У касаційній скарзі ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя ставить питання про скасування судових рішень, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального й процесуального права, та ухвалення нового рішення про задоволення заяви.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відмовляючи в задоволенні заяви ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, виходив із відсутності підстав для розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо ТОВ "Будтехсервіс".
Проте з такими висновками суду погодитися не можна.
Відповідно до ст. 60 Закону України "Про банки та банківську діяльність" відомості про стан рахунку клієнтів є банківською таємницею.
Згідно зі ст. 62 зазначеного Закону інформація щодо фізичних і юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на письмову вимогу суду або за рішенням суду. Законом України "Про державну податкову службу в Україні" (509-12) передбачені відповідні повноваження податкових органів щодо розкриття банківської таємниці за рішенням суду.
Відповідно до п. 3.2 Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою Правління Національного банку України від 14 липня 2006 року № 267 (z0935-06) , банки зобов’язані виконувати письмові вимоги судів загальної юрисдикції, а також ухвалені ними рішення (постанови) про розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, у порядку, установленому законодавством України.
На письмову вимогу суду про розкриття інформації, що становить банківську таємницю, або за рішенням (постановою) суду про розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, банк розкриває інформацію в обсязі, визначеному вимогою або рішенням (постановою) суду.
Органи державної податкової служби мають право отримати будь-яку інформацію, віднесену Законом України "Про банки та банківську діяльність" (2121-14) до банківської таємниці, на підставі п.1 (з дозволу власника цієї інформації) та п.2 (за рішенням суду) ч.1 ст. 62 цього Закону.
Вирішуючи спір, суд у порушення ст. 290 ЦПК України на зміст заяви ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя, мету й обставини її звернення до суду та на відповідні положення закону й інші нормативні акти уваги не звернув і дійшов передчасного висновку про відсутність підстав для задоволення заяви про надання інформації, яка містить банківську таємницю.
Апеляційний суд на зазначені обставини належної уваги не звернув, не перевірив доводів апеляційної скарги й залишив рішення суду першої інстанції без змін.
Оскільки судові рішення постановлені з порушенням норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, відповідно до ч. 2 ст. 338 ЦПК України вони підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338, 345 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу державної податкової інспекції в Ленінському районі м. Запоріжжя задовольнити частково.
Рішення Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 7 лютого 2008 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 6 травня 2008 року скасувати, передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді: А.В. Костенко В.А. Мазурок В.С. Перепічай Ю.В. Прокопчук