ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
7 грудня 2009 року м. Київ
Суддя Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
Перепічай В.С.
розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Жовківського районного суду Львівської області від 3 квітня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Львівської області від 21 вересня 2009 року в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зменшення розміру аліментів,
в с т а н о в и в:
ОСОБА_1 звернувся до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що рішенням Жовківського районного суду Львівської області від 22 листопада 2007 року з нього на користь ОСОБА_2 на утримання двох дітей стягнуто аліменти по 200 грн. на кожного, але не менше 30% прожиткового мінімуму, встановленого для певного віку дитини. Вважає, що при ухваленні рішення судом не було враховано те, що він є інвалідом другої групи і отримує пенсію в розмірі 430 грн. 41 коп., такої суми йому не вистачає щоб утримувати себе та ще сплачувати аліменти. Просив суд зменшити розмір аліментів до 150 грн. щомісячно на кожну дитину до досягнення ними повноліття.
Рішенням Жовківського районного суду Львівської області від 3 квітня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Львівської області від 21 вересня 2009 року, у задоволенні позову відмовлено.
В обґрунтування касаційної скарги ОСОБА_1 посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права й ставить питання про скасування судових рішень і ухвалення нового рішення.
У відкритті касаційного провадження у даній справі слід відмовити з таких підстав.
За змістом ч. 1 ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні судів першої та апеляційної інстанції чи відкинуті ними, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу та про перевагу одних доказів над іншими.
Доводи касаційної скарги і зміст оскаржуваних рішень не дають підстав для висновку про те, що судами допущено неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, які призвели до неправильного вирішення справи та зазначені доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України, у разі якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи, суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі.
Керуючись ст. 328 ЦПК України,
у х в а л и в :
У відкритті касаційного провадження в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зменшення розміру аліментів за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Жовківського районного суду Львівської області від 3 квітня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Львівської області від 21 вересня 2009 року відмовити.
Копію ухвали разом з доданими до касаційної скарги матеріалами направити особі, яка подавала касаційну скаргу.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Верховного Суду України В.С. Перепічай