ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
3 грудня 2009 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
суддів:
Перепічая В.С.,
Жайворонок Т.Є., Мазурка В.А.,
-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа – публічне акціонерне товариство "ОТП Банк", про поділ майна подружжя за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення апеляційного суду м. Києва від 3 липня 2009 року та касаційною скаргою публічного акціонерного товариства "ОТП Банк" на рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 9 лютого 2009 року та рішення апеляційного суду м. Києва від 3 липня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
Рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 9 лютого 2009 року позов задоволено частково. Визнано квартиру АДРЕСА_1 спільним майном ОСОБА_1 та ОСОБА_2. Проведено поділ спірної квартири й визнано за ОСОБА_1 та ОСОБА_2. по 1/2 частці цієї квартири за кожним. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
Рішенням апеляційного суду м. Києва від 3 липня 2009 року рішення суду першої інстанції в частині вирішення вимог про поділ майна змінено, ухвалено в цій частині нове рішення, яким указані позовні вимоги задоволено. Визнано за ОСОБА_1 право власності на 9/10 часток спірної квартири, а за ОСОБА_2. – на 1/10 частку цієї квартири. В іншій частині рішення районного суду залишено без змін.
В обґрунтування касаційної скарги ОСОБА_2. посилається на невідповідність висновків апеляційного суду обставинам справи, неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права й ставить питання про зміну рішення апеляційного суду і ухвалення нового рішення.
В обґрунтування касаційної скарги публічне акціонерне товариство "ОТП Банк" посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права й ставить питання про скасування судових рішень і передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Колегія суддів дійшла висновку про те, що підстави для скасування судових рішень відсутні.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Матеріали справи та доводи касаційних скарг не дають підстав для висновку про те, що судом допущено неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, яке призвело до неправильного вирішення справи.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційні скарги ОСОБА_2 та публічного акціонерного товариства "ОТП Банк" відхилити.
Рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 9 лютого 2009 року та рішення апеляційного суду м. Києва від 3 липня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.С. Перепічай
Т.Є. Жайворонок
В.А. Мазурок