ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
і м е н е м у к р а ї н и
2 грудня 2009 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Жайворонок Т.Є., Мазурка В.А.,
Костенка А.В., Прокопчука Ю.В.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про відшкодування шкоди за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 4 червня 2008 року та рішення апеляційного суду Вінницької області від 21 серпня 2008 року,
в с т а н о в и л а :
У червні 2007 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_5 і ОСОБА_4 про відшкодування шкоди, який змінила у квітні 2008 року, та просила суд стягнути із ОСОБА_4 921 грн. 12 коп. у рахунок відшкодування майнової шкоди й 20 тис. грн. у рахунок відшкодування моральної шкоди, посилаючись на те, що 19 липня 2005 року ОСОБА_6, батько відповідачки, наніс їй тяжкі тілесні ушкодження, що були небезпечними для її життя та здоров’я в момент заподіяння. Постановою Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 13 листопада 2006 року кримінальну справу за обвинуваченням ОСОБА_6 за ч. 1 ст. 121 КК України закрито у зв’язку з його смертю. Згідно із чинним законодавством обов’язок відшкодувати шкоду особам у зв’язку з неправомірними діями спадкодавця покладається на тих спадкоємців, що прийняли спадщину. Оскільки ОСОБА_5 звернулася до нотаріальної контори із заявою про відмову від прийняття спадщини на користь своєї дочки – ОСОБА_4, яка у свою чергу подала до державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини після смерті батька, то саме остання повинна відшкодувати завдану їй шкоду.
ОСОБА_3 просила позов задовольнити.
рішенням Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 4 червня 2008 року позов задоволено частково.
Стягнуто із ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 у рахунок відшкодування майнової шкоди 921 грн. 12 коп. та у рахунок відшкодування моральної шкоди 4 448 грн. 88 коп.
рішенням апеляційного суду Вінницької області від 21 серпня 2008 року рішення Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 4 червня 2008 року змінено: виключено з рішення вказівку про стягнення із ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 у рахунок відшкодування моральної шкоди 4 448 грн. 88 коп. в іншій частині рішення залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_4 ставить питання про зміну судових рішень, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального й процесуального права, та ухвалення нового рішення про зменшення розміру коштів, стягнутих у рахунок відшкодування майнової шкоди.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті ( ст. 1218 ЦК України).
До спадкоємця переходить обов’язок відшкодувати майнову шкоду (збитки), яка була завдана спадкодавцем.
Майнова шкода, яка була завдана спадкодавцем, відшкодовується спадкоємцями у межах вартості рухомого чи нерухомого майна, яке було одержане ними у спадщину (ст. 1231 ЦК України).
Задовольняючи позовні вимоги в частині відшкодування майнової шкоди, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, обґрунтовано виходив із того, що до спадкоємця переходить обов’язок відшкодувати майнову шкоду (збитки), яка була завдана спадкодавцем, оскільки відповідачка прийняла спадщину після померлого батька, ОСОБА_6, то вона повинна відшкодувати позивачці завдану майнову шкоду в межах вартості майна, яке було одержане нею в спадщину.
Відповідно до ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні або вирішені ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Згідно зі ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Судами першої та апеляційної інстанцій досліджені обставини справи повно, зібраним доказам дана належна оцінка.
Оскаржувані судові рішення в частині відшкодування матеріальної шкоди відповідають вимогам матеріального та процесуального права, а наведені в скарзі доводи є необґрунтованими й правильність висновків судів не спростовують.
Проте апеляційний суд, правильно встановивши, що до спадкоємця переходить обов’язок відшкодування моральної шкоди, завданої спадкодавцем, яке було присуджене судом із спадкодавця за його життя, не скасував рішення суду першої інстанції та не ухвалив у цій частині нове рішення, а всупереч положенням ст. 309 ЦПК України помилково змінив його шляхом виключення з рішення суду першої інстанції вказівку про стягнення із ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 у рахунок відшкодування моральної шкоди коштів.
Ураховуючи викладене, рішення апеляційного суду Вінницької області від 21 серпня 2008 року в частині виключення з рішення Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 4 червня 2008 року вказівки про стягнення із ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 у рахунок відшкодування моральної шкоди 4 448 грн. 48 коп. підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні таких вимог.
Відповідно до ст. 341 ЦПК України суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення і ухвалити нове рішення або змінити рішення, якщо застосовано закон, який не поширюється на ці правовідносини, чи не застосовано закон, який підлягав застосуванню.
Керуючись ст. ст. 336, 341, 344, 346 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
в и р і ш и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_4 на рішення Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 4 червня 2008 року та рішення апеляційного суду Вінницької області від 21 серпня 2008 року задовольнити частково.
рішення апеляційного суду Вінницької області від 21 серпня 2008 року в частині виключення з рішення Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 4 червня 2008 року вказівки про стягнення із ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 у рахунок відшкодування моральної шкоди 4 448 грн. 48 коп. скасувати.
У задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про відшкодування моральної шкоди відмовити.
У решті – рішення Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 4 червня 2008 року та рішення апеляційного суду Вінницької області від 21 серпня 2008 року залишити без змін.
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий: М.В. Патрюк Судді : Т.Є. Жайворонок А.В. Костенко В.А. Мазурок Ю.В. Прокопчук