ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
27 листопада 2009 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
суддів:
Барсукової В.М.,
Григор‘євої Л.І., Гуменюка В.І.,
-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Гадяцького дитячого будинку Полтавської обласної ради, треті особи: Полтавська обласна рада, головне управління державного казначейства в Полтавській області, головне управління освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди,
в с т а н о в и л а:
У грудні 2008 року позивачка, звернувшись до суду з указаним позовом, зазначала, що з 1985 року працювала у відповідача на посаді помічника вихователя.
Наказом № 160 від 16 листопада 2008 року її було звільнено з роботи на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України у зв’язку зі скороченням штату працівників.
Вважаючи звільнення незаконним, ОСОБА_1. просила поновити її на роботі, стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу та відшкодувати 3 тис. грн. завданої моральної шкоди.
Рішенням Гадяцького районного суду Полтавської області від 14 квітня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Полтавської області від 24 червня 2009 року, позов задоволено частково. Поновлено ОСОБА_1. на роботі з 16 листопада 2008 року. Стягнути з Гадяцького дитячого будинку на користь ОСОБА_1. 8 555 грн. 14 коп. середнього заробітку за час вимушеного прогулу та 300 грн. на відшкодування моральної шкоди. Вирішено питання розподілу судових витрат. Зобов’язано ОСОБА_1. після поновлення на роботі та вступу рішення в законну силу повернути Гадяцькому дитячому будинку виплачену вихідну допомогу при звільненні.
У поданій касаційній скарзі Гадяцький дитячий будинок Полтавської обласної ради просить зазначені судові рішення скасувати, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Оскільки з матеріалів справи та змісту касаційної скарги не вбачається порушення судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу відхилити.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Гадяцького дитячого будинку Полтавської обласної ради відхилити.
Рішення Гадяцького районного суду Полтавської області від 14 квітня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 24 червня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.М. Барсукова
Л.І. Григор‘єва
В.І. Гуменюк