Податок на додану вартість


 
 

Продаж обладнання університету

Підприємство згідно з договорами купівлі-продажу постачає університету, який має статус вищого навчального закладу IV рівня акредитації, прилади, обладнання, матеріали, а також надає деякі послуги. Чи звільняються від обкладання ПДВ зазначені операції? Якщо звільняються, то яким чином застосовувати таку пільгу? Чи має постачальник зазначених товарів та послуг право на податковий кредит? Які звіти повинні подавати до податкових інспекцій постачальник та університет?

Від обкладання ПДВ звільняються операції з продажу та безкоштовної передачі приладів, обладнання, матеріалів науковим установам та науковим організаціям, вищим навчальним закладам III — IV рівнів акредитації, внесеним до Державного реєстру наукових організацій, яким надається підтримка держави, за умови використання їх виключно для власних потреб (пп. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).
Тобто дія такої пільги поширюється на операції з продажу або безкоштовної передачі лише товарів (приладів, обладнання, матеріалів тощо) i якщо наукову установу чи вищий навчальний заклад III або IV рівня акредитації, що отримує зазначені товари, включено до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави.
Документом, що підтверджує внесення наукової установи або вищого навчального закладу до Державного реєстру, є відповідне свідоцтво, видане у порядку, встановленому наказом № 767.
У разі здійснення операцій з продажу товарів (робіт, послуг) платник ПДВ зобов’язаний надати покупцю податкову накладну, що має містити зазначені окремими рядками деякі відомості (пп. 7.2.1 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР). Перелік цих обов’язкових відомостей включає також визначення продавцем ставки податку та відповідну суму податку в цифровому значенні.
При звільненні від обкладання ПДВ у випадках, передбачених ст. 5 Закону № 168/97-ВР, у податковій накладній робиться запис «Без ПДВ» із посиланням на відповідний підпункт п. 5.1 чи пункт ст. 5, тобто в даному випадку з посиланням на пп. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 (пп. 7.2.2 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР). Така податкова накладна є звітним податковим документом i одночасно розрахунковим документом.
Щодо права постачальника вищезазначеної продукції на податковий кредит, то це питання регулюється пп. 7.4.2 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР. Так, відповідно до норми пункту у разі, коли платник податку здійснює операції з продажу товарів (робіт, послуг), що звільнені від оподаткування або не є об’єктом оподаткування згідно зі статтями 3 та 5 Закону № 168/97-ВР, суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких включається до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів i нематеріальних активів, що підлягають амортизації, відносяться відповідно до складу валових витрат виробництва (обігу) та на збільшення вартості основних фондів i нематеріальних активів, а до податкового кредиту не включаються.
Що стосується подання податкової звітності щодо проведених вищезазначених операцій, то платники податку згідно з вимогами пп. 7.7.2 п. 7.7 ст. 7 Закону № 168/97-ВР та п. 4.1 ст. 4 Закону № 2181-III зобов’язані в установлені цими законами строки подавати податковому органу за місцем свого знаходження податкову декларацію з ПДВ (незалежно від того, виникло у цьому періоді податкове зобов’язання чи ні), де відображаються всі проведені у звітному періоді операції (оподатковувані, звільнені від оподаткування або які не є об’єктом оподаткування).
Заповнення та подання податкової декларації з ПДВ здійснюється у порядку, встановленому наказом № 166.

Оренда майна

Чи підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ операції з оренди майна бюджетних установ, а також державного та комунального майна?


Орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької діяльності та іншої діяльності (Закон № 2269-ХІІ). Законом № 2269-ХІІ визначено об’єкти оренди, перелік орендодавців та орендарів.
Законом № 168/97-ВР (п. 1.4 ст. 1) визначено поняття «продаж товарів, послуг (робіт)», які відповідно до п. 3.1 ст. 3 цього Закону є об’єктом оподаткування ПДВ. Зокрема, під продажем послуг (робіт) розуміють будь-які операції цивільно-правового характеру з надання послуг (результатів робіт), надання права на користування або розпорядження товарами, а також з надання будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію. Продаж послуг (результатів робіт) включає також надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу). Отже, чинне законодавство не виключає з об’єкта оподаткування ПДВ операції з оренди майна бюджетних установ, а також державного та комунального майна.
Оскільки платником ПДВ є особа, яка утримує та вносить до бюджету ПДВ, що сплачується покупцем (п. 1.3 ст. 1 Закону № 168/97-ВР), то орендодавці, перелік яких визначено ст. 5 Закону № 2269-XII, при досягненні ними обсягів з продажу товарів (робіт, послуг) протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян зобов’язані зареєструватися як платники ПДВ та вносити до бюджету податок, сплачений орендарями, перелік яких визначено ст. 6 Закону № 2269-XII.
Законом № 380-IV встановлено, що 50 відсотків плати за оренду майна (крім військового майна i майна Національної академії наук України), що належить бюджетним установам, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету, включається до доходу загального фонду Державного бюджету України, а 50 відсотків спрямовується для формування спеціального фонду Державного бюджету України на 2003 р.
Оскільки база оподаткування ПДВ визначається виходячи із договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами), то повна вартість орендної плати, визначеної відповідно до Методики розрахунку i порядку використання плати за оренду державного майна, є базою оподаткування ПДВ при оренді державного майна.

Оподаткування операцій з продажу металів, що не відносяться до банківських

Чи звільняються від обкладання ПДВ операції з продажу дорогоцінного каміння, дорогоцінних металів у вигляді брухту, афінованих металів у вигляді таблеток, гранул, порошку, зливків згідно з пп. 3.2.4 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР?
(Державне сховище дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння України)

Банківські метали є об’єктом купівлі й продажу на валютному ринку України, торгівлю якими здійснюють у межах прав, наданих чинним законодавством України, Нацбанк України, Українська міжбанківська валютна біржа, уповноважені банки та уповноважені фінансово-кредитні установи на підставі ліцензії Нацбанку України (п. II постанови Правління Нацбанку України № 65). Постановою визначено поняття «банківські метали», до яких можуть бути віднесені виключно ті дорогоцінні метали (золото, срібло, платина, метали платинової групи), що мають сертифікат якості найвищих проб відповідно до світових стандартів.
Із об’єкта оподаткування ПДВ виключено операції з обігу валютних цінностей, банківських металів, банкнот та монет Нацбанку України, за винятком тих, що використовуються для нумізматичних цілей (пп. 3.2.4 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Оскільки Державне сховище дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння України здійснює продаж продукції (дорогоцінного каміння, дорогоцінних металів у вигляді брухту, афінованих металів у вигляді таблеток, гранул, порошку, зливків), яка не відноситься до банківських металів, такі операції оподатковуються за повною ставкою ПДВ у загальновстановленому порядку.

Послуги з експедирування та доставки шкільних підручників

Підприємство здійснює експедирування та доставку шкільних підручників. Згідно з угодою на експедирування ціну послуги визначено без ПДВ. Як правильно визначити базу оподаткування ПДВ таких операцій?

База оподаткування ПДВ операцій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються до ціни товарів (робіт, послуг) згідно з законами України з питань оподаткування (п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР). До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних i нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку. Порядок визначення бази оподаткування товарів (робіт, послуг) платником податку єдиний незалежно від того, за рахунок яких складових (оподатковуваних за загальновстановленою чи за нульовою ставкою податку, звільнених від оподаткування чи таких, що не є об’єктом оподаткування) формується вартість проданого товару чи наданої послуги (виконаної роботи).
Сума ПДВ обчислюється згідно з порядком, встановленим пп. 6.1.1 п. 6.1 ст. 6 Закону № 168/97-ВР, а саме: податок становить 20% бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 4 цього Закону, та додається до ціни товарів (робіт, послуг).
Таким чином, оплата послуг з експедирування підручників повинна здійснюватися замовниками з урахуванням ПДВ. Тому незважаючи на те, що в угоді на експедирування визначено ціну послуги без ПДВ, розрахунки за експедирування підручників повинні здійснюватися з додатковим нарахуванням ПДВ на ціну послуги.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 21 червень 2003 року