РЕМОНТ ЛІЧИЛЬНИКІВ


За рахунок яких джерел фінансуються ремонт і перевірка будинкових лічильників теплової енергії?


Постановою Кабінету Міністрів від 30.12.1997 року № 1497 затверджено Правила надання населенню послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення, які регулюють відносини між споживачами і виконавцями з надання цих послуг. Правила обов'язкові для виконання всіма споживачами і виконавцями послуг незалежно від форм власності і підпорядкування. Згідно з Правилами засоби обліку і регулювання витрат теплової енергії є складовою частиною внутрішньобудинкових систем теплопостачання.

Витрати на обслуговування внутрішньобудинкових мереж і обладнання включаються до складу квартирної плати відповідно до Порядку визначення нормативних витрат житлово-експлуатаційних організацій, пов'язаних з утриманням будинків і прибудинкових територій, затвердженого наказом Держбуду України від 03.09.1999 року № 214.

Отже, якщо лічильники перебувають на балансі в житлово-експлуатаційній організації, фінансування ремонту, перевірки та обслуговування теп-лолічильників зобов'язані робити за рахунок загального обсягу доходів ЖЕО від квартирної плати. Якщо побудникові лічильники є власністю жителів будинку, місцеві органи влади мають визначатись, за чий рахунок покриваються всі відповідні витрати.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 22 (414) 31 травня - 6 червня 2003 р.