• Експорт без розрахунку експортного відшкодування


Підприємство — платник ПДВ здійснило експорт товарів, але розрахунок експортного відшкодування не подавало. Чи обов’язково в цьому випадку подавати до податкового органу оригінал п’ятого основного аркуша ВМД, завірений митними органами?

 


Операції з продажу товарів, що були вивезені (експортовані) платником ПДВ за межі митної території України, оподатковуються за нульовою ставкою. При цьому товари вважаються вивезеними (експортованими) платником ПДВ за межі митної території України, якщо їх вивезення (експортування) засвідчено належно оформленою митною вантажною декларацією (пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР). Тобто застосування нульової ставки в обкладенні ПДВ можливе тільки при підтвердженні факту перетину товарами митного кордону України.
Постановою № 243, що набрала чинності з 01.03.2002 р., встановлено, що для відшкодування бюджетної заборгованості з ПДВ платник податку, який здійснив операцію з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України (експорт), подає разом з іншими передбаченими законодавством документами оригінал п’ятого основного аркуша («примірник для декларанта») ВМД за формою МД-2 (МД-3), що є її складовою частиною, оформленого митним органом під час здійснення митного оформлення експорту товарів, на якому зазначений митний орган за зверненням платника податку вчиняє напис про фактичне вивезення експортованих товарів за межі митної території України, який засвідчується підписом відповідальної посадової особи та гербовою печаткою митного органу.
Порядок підтвердження відомостей про фактичне вивезення товарів за межі митної території України, розроблений на виконання зазначеної постанови та для уникнення випадків безпідставного експортного (бюджетного) відшкодування ПДВ, затверджено наказом № 163/121.
Враховуючи викладене, вимога щодо обов’язковості подання п’ятого основного аркуша («примірник для декларанта») ВМД стосується будь-яких видів відшкодування, яке здійснюється у зв’язку з проведенням операцій з експорту, а не лише експортного відшкодування.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 22 червень 2003 року