• Заповнення філіями податкових накладних


Як заповнюються реквізити податкових накладних, які виписують філії, в розділах «Особа (платник податку) — продавець» та «Місце знаходження продавця»?

 


Відповідно до Закону № 168/97-ВР податкова накладна одночасно виконує дві функції: звітного податкового документа та розрахункового документа, i тому цей документ повинен скріплюватися печаткою, що й передбачено наказом № 165. При цьому податкову накладну складає особа, зареєстрована як платник ПДВ у податковому органі та якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника ПДВ.
Щодо права філій i представництв на виписування податкових накладних, то відповідно до частини другої Порядку заповнення податкової накладної (наказ № 165), якщо філії та інші структурні підрозділи платника податку не мають розрахункового рахунку, але при цьому самостійно здійснюють продаж товарів (робіт, послуг) та провадять розрахунки з постачальниками/споживачами, головне підприємство (засновник) може надати філії або структурному підрозділу право виписування податкових накладних за умови, що підприємство зареєстровано як платник ПДВ. Для цього платник податку повинен кожній філії та кожному структурному підрозділу присвоїти окремий код (номер, шифр), про що письмово довести до відома державного податкового органу за місцем своєї реєстрації як платника ПДВ. Відповідальність за недотримання вимог Порядку філіями та структурними підрозділами несе платник ПДВ.
Враховуючи специфіку роботи підприємств, які мають декілька структурних підрозділів (філій) у різних районах міста та області або значну територіальну розгалуженість (підрозділи (філії) розташовано в різних регіонах України), за умови дотримання норм наказу № 17, можливим є виготовлення окремо для кожної філії спеціальної печатки «Для податкових накладних», яка крім інших установлених ознак повинна мати окремий номер, що відповідає номеру шифру чи коду філії, назву філії, її ідентифікаційний код та індивідуальний податковий номер платника ПДВ головного підприємства, яке надало право виписування податкових накладних.
Отже, при заповненні податкових накладних, які виписують філії, в розділі «Особа (платник податку) — продавець» разом із назвою головного підприємства, зареєстрованого як платник ПДВ, необхідно зазначати назву філії, яка відповідно до наданого їй права здійснює виписування податкової накладної, а в розділі «Місце знаходження продавця» — не адресу головного підприємства, а адресу такої філії.
Аналогічно повинні заповнюватися i податкові накладні, які виписують підприємства, що надають послуги філіям платника податку. Тобто у розділі «Особа (платник податку) — покупець» разом із назвою головного підприємства, зареєстрованого як платник ПДВ, може зазначатися назва філії, якщо такій філії головне підприємство надало право виписування податкової накладної i якщо про зазначене філія надіслала відповідне письмове повідомлення продавцю, який виписує податкову накладну, а в розділі «Місце знаходження покупця» — адреса цієї філії.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 22 червень 2003 року