• Житлово-будівельний кооператив


Чи повинні житлово-будівельні кооперативи реєструватися як платники ПДВ, якщо вони є неприбутковими організаціями?

 


Відповідно до Закону № 168/97-ВР оподаткуванню підлягають товари (роботи, послуги) незалежно від того, хто їх споживає (держава за рахунок бюджету, підприємство за рахунок прибутку, населення за рахунок власних коштів), яким способом їх виготовлено або придбано, від фінансово-господарських результатів діяльності. Продавці товарів (робіт, послуг) уповноважені здійснювати утримання та внесення до бюджету податку, сплаченого кожним споживачем.
Продаж товарів — це будь-які операції, що здійснюються за цивільно-правовими договорами, а продаж робіт (послуг) — будь-які операції цивільно-правового характеру з надання послуг (результатів робіт), включаючи надання права на користування або розпорядження товарами чи нематеріальними активами (п. 1.4 ст. 1 Закону № 168/97-ВР).
Крім того, нормативно-правовими актами, зокрема постановою № 1497, житлово-експлуатаційні та інші підприємства i організації, які безпосередньо надають споживачам комунальні послуги, визначено виконавцями послуг, що надаються в житловому фонді. Згідно з постановою № 1497 постачальник послуг — це підприємство, яке одержує послуги від виробника та постачає їх виконавцеві (житлово-експлуатаційні або інші підприємства й організації, які безпосередньо надають споживачам комунальні послуги) або споживачеві (наймачу, власнику квартири). Отже, житлово-будівельні кооперативи, які є юридичними особами, виконують функції постачальника послуг споживачам, тобто здійснюють операції, які обкладаються ПДВ відповідно до Закону № 168/97-ВР.
Статтею 2 Закону № 168/97-ВР визначено, що платником ПДВ є особа, обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) якої протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищував 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тому житлово-будівельні кооперативи, які здійснюють операції з продажу послуг як власного виробництва, так i придбаних у інших суб’єктів підприємницької діяльності, власникам квартир, при перевищенні встановлених обсягів оподатковуваних операцій повинні зареєструватися як платники ПДВ та здійснювати утримання i внесення податку до бюджету.
Таким чином, житлово-будівельний кооператив, обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) якого протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищував 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, повинен зареєструватися як платник ПДВ незалежно від того, має він статус неприбуткової організації чи ні, виконувати обов’язки, а також має право користуватися правами платника податку, встановленими Законом № 168/97-ВР.
Змінами, внесеними до п. 11.11 ст. 11 Закону № 168/97-ВР Законом № 2649-III, який набрав чинності з дня його опублікування, тобто з 07.08.2003 р., тимчасово до набрання чинності Податковим кодексом України встановлено, що платники ПДВ, які продають теплову енергію, газ природний (крім скрапленого), включаючи вартість його транспортування, або надають послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати або плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники цього податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, товариствам співвласників житла, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (послуг) у компенсацію їх вартості (далі — ЖЕКи), визначають базу оподаткування операцій з надання зазначених товарів (послуг) за касовим методом. За касовим методом визначається також база оподаткування операцій з надання зазначених товарів (послуг) для ЖЕКів та бюджетних установ, які отримують ці товари (послуги), якщо вони зареєстровані як платники ПДВ.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 22 червень 2003 року