• Податковий кредит по спільній діяльності


Українське підприємство уклало договір про спільну інвестиційну діяльність з іноземною корпорацією без створення юридичної особи. На виконання його здійснено внесок у спільну діяльність у вигляді майна (обладнання) шляхом ввезення на територію України та передачі його українському підприємству. Вести облік результатів спільної діяльності покладено на українське підприємство. Чи правомірно включати суми ПДВ до податкового кредиту та нараховувати амортизацію на ввезені основні фонди?

 


Відповідно до абзацу третього пп. 3.2.8 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР при здійсненні спільної діяльності передача товарів (робіт, послуг) на баланс платника податку, уповноваженого згідно з договором вести облік результатів такої спільної діяльності, вважається продажем таких товарів (робіт, послуг).
Спільна діяльність без створення юридичної особи провадиться на підставі договору про спільну діяльність, який передбачає об’єднання коштів або майна учасників для досягнення спільної господарської мети (пп. 7.7.1 п. 7.7 ст. 7 Закону № 334/94-ВР).
При цьому облік результатів спільної діяльності ведеться платником податку, уповноваженим на це іншими сторонами згідно з умовами договору (далі — оператор), окремо від обліку господарських результатів такого платника податку (пп. 7.7.2 п. 7.7 ст. 7 Закону № 334/94-ВР).
Платник податку — оператор спільної діяльності самостійно у загальновстановленому порядку визначає суму податку на прибуток, одержану від спільної діяльності (пп. 2.1.3 п. 2.1 розділу другого наказу № 234).
При визначенні оператором у загальновстановленому порядку результатів (прибутку) спільної діяльності валовий дохід, валові витрати та амортизаційні відрахування спільної діяльності обчислюються окремо від податкового обліку підприємства-оператора. При цьому амортизаційні відрахування для визначення результатів (прибутку) спільної діяльності нараховуються на балансову вартість активів, що підлягають амортизації, переданих як первинний внесок до спільної діяльності згідно з відповідним договором, а також на балансову вартість капітальних (необоротних) активів, витрати на придбання яких понесено в ході саме спільної діяльності та які використовуються у спільній господарській діяльності. Зазначені амортизаційні відрахування спільної діяльності відображаються у рядку 1.6 Звіту про результати спільної діяльності.

Отже, якщо українське підприємство вестиме податковий облік відповідно до вимог чинного законодавства та здійснюватиме діяльність, яка підлягає оподаткуванню ПДВ, то воно матиме право віднести суми ПДВ до податкового кредиту.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 22 червень 2003 року