ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
28 січня 2009 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Прокопчука Ю.В.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Костенка А.В.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до відкритого акціонерного товариства "Павлоградвугілля", третя особа - відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Першотравенську Дніпропетровської області, про стягнення недонарахованих щомісячних виплат по відшкодуванню шкоди та одноразової допомоги за касаційною скаргою відкритого акціонерного товариства "Павлоградвугілля", до якої приєдналось відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Першотравенську Дніпропетровської області, на рішення Першотравенського міського суду Дніпропетровської області від 7 грудня 2007 року та рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 23 липня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
У грудні 2000 року ОСОБА_1 звернувся до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що внаслідок неправильного застосування відповідачем законодавства щодо порядку нарахування та виплат щомісячних платежів по відшкодуванню шкоди й одноразової допомоги розмір належних йому виплат було зменшено.
Тому позивач просив стягнути з відкритого акціонерного товариства "Павлоградвугілля" (далі - ВАТ "Павлоградвугілля") недонараховані щомісячні виплати по відшкодуванню шкоди за період з 1 січня 1998 року до 1 квітня 2001 року в розмірі 18 738 грн. 50 коп. та недонараховану одноразову допомогу у зв'язку зі стійкою втратою працездатності в розмірі 3 513 грн. 10 коп.
Рішенням Першотравенського міського суду Дніпропетровської області від 7 грудня 2007 року позов задоволено частково. Стягнуто з ВАТ "Павлоградвугілля" на користь ОСОБА_1 недонараховану одноразову допомогу в розмірі 3 246 грн. 60 коп. та недонараховані щомісячні виплати по відшкодуванню шкоди за період з 1 січня 1998 року до 31 березня 2001 року в розмірі 18 492 грн. 84 коп. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 23 липня 2008 року зазначене рішення міського суду в частині стягнення одноразової допомоги скасовано, ухвалено в цій частині нове рішення, яким у задоволенні вказаних вимог відмовлено. В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.
В обґрунтування касаційної скарги, до якої приєдналось відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Першотравенську Дніпропетровської області, ВАТ "Павлоградвугілля" посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального права, порушення норм процесуального права та ставить питання про скасування судових рішень у частині стягнення недоплачених щомісячних сум по відшкодуванню втраченого заробітку й ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні цих вимог.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 337 ЦПК України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням вимог матеріального та процесуального права. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.
Задовольняючи частково позовні вимоги ОСОБА_1 про стягнення недонарахованих щомісячних виплат по відшкодуванню шкоди, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, обґрунтовано виходив із того, що внаслідок неправильного визначення відповідачем середнього заробітку позивача йому були недонараховані та не виплачені вказані платежі.
При розгляді справи судами не були порушені норми матеріального й процесуального права, а наведені в скарзі доводи є необґрунтованими та правильність висновків суду не спростовують, тому колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України не знаходить підстав для задоволення касаційної скарги.
У решті - судові рішення не оскаржуються.
Керуючись ст. 337 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу відкритого акціонерного товариства "Павлоградвугілля", до якої приєдналось відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Першотравенську Дніпропетровської області, відхилити.
Рішення Першотравенського міського суду Дніпропетровської області від 7 грудня 2007 року та рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 23 липня 2008 року в частині стягнення недоплачених щомісячних сум по відшкодуванню втраченого заробітку залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Ю.В. Прокопчук
Судді:
Т.Є. Жайворонок А.В. Костенко В.А. Мазурок В.С.
Перепічай