ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
28 січня 2009 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
суддів:
Перепічая В.С., Косенка В.Й., Мазурка В.А.,
-
розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди за касаційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 23 червня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 10 вересня 2008 року,
в с т а н о в и л а:
У листопаді 2007 року ОСОБА_1 звернулась до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що з вини відповідачки сталося залиття належної їй квартири АДРЕСА_1, внаслідок чого їй завдано матеріальну шкоду в розмірі 1 014 грн.
В ході судового розгляду позивачка збільшила позовні вимоги та просила стягнути з відповідачки матеріальну шкоду в розмірі 1 817 грн. 22 коп., витрати на проведення експертизи в розмірі 540 грн., витрати на правову допомогу в розмірі 300 грн., судовий збір у розмірі 51 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 30 грн.
Рішенням Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 23 червня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Запорізької області від 10 вересня 2008 року, позов задоволено та стягнуто з відповідачки на користь позивачки матеріальну шкоду в розмірі 1 817 грн. 22 коп., витрати на проведення експертизи в розмірі 540 грн., витрати на правову допомогу в розмірі 300 грн., судовий збір у розмірі 51 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 30 грн.
У обґрунтування касаційної скарги ОСОБА_2 посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального права, порушення норм процесуального права та ставить питання про скасування судових рішень і передачу справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Колегія суддів дійшла висновку про те, що підстави для скасування судових рішень відсутні.
Відповідно до ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Матеріали справи та доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про те, що судами допущено неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, яке призвело до неправильного вирішення справи.
Керуючись ст. 332 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_2 відхилити.
Рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 23 червня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Запорізької області від 10 вересня 2008 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Судді:
В.С. Перепічай
В.Й. Косенко В.А. Мазурок